Hírek

Öt titok a rettegett Feketeszakállról

fekete vitorlakFeketeszakáll, avagy Edward Teach a legtöbb kalóztörténet elmaradhatatlan szereplője, akinek életét legendák sora övezi. Ki is volt valójában ez az 1700-as évek elején élt rettegett angol kalóz? Minek köszönhette elsöprő sikereit? Mi lett végül híres kincsével? Legendák és tények Feketeszakállról, a történelem rettenthetetlen kalózvezéréről.

A rettegett jámbor kalóz. Feketeszakáll a külsejéről kapta elnevezését: dús, hosszú, fekete haja és szakálla volt, széles fekete kalapja, bőrcsizmája és fekete kabátja is fokozta félelmetes külsejét. Démoni megjelenését erősítette, hogy a csaták előtt lassan égő gyújtózsinórt is kötözött a szakállába. Mindig több pisztolyt hordott magánál, a nyakában függő kendőjén is ezek lógtak, illetve övéhez csatolva egy kardot is tartott. Legendák keringtek kegyetlenségéről – például arról, hogy időközönként egy-egy saját emberét lelőtte azért, hogy rettegésben tartsa a többieket. Véreskezű, félelmetes kalózként vonult be a történelembe, akinek alakját több film és könyv is megelevenítette. A valóságban azonban nincs feljegyzés arról, hogy bántotta volna fogvatartottjait, és valószínűsíthetően Feketeszakáll volt az egyik legjámborabb kalóz, aki legénységét sem despotaként vezette, hanem mindenkinek szavazati joga volt. Inkább támaszkodott a ravaszságára: rájátszva az őt körüllengő legendákra félelmetes kinézetével és zsarolással tartotta rettegésben ellenfeleit.

A karrier. Teach Boston környékéről a feltételezések szerint egy rabszolgaszállító hajón érkezett meg a Karib-tenger térségébe az 1700-as évek elején. Szinte rögtön elindult kalóz karrierje: Benjamin Hornigold, a hírhedt kalóz mellé szegődött, aki felismerte Teach tehetségét és kapitánnyá tette. A Feketeszakáll néven elhíresült kalózvezér pályája csúcsán négy hajót és 300 kalózt vezetett, akikkel 1718-ban blokád alá vette Charleston kikötővárosát. A fényes karriernek még ebben az évben az Anna királynő bosszúja nevű hajója zátonyra futása vetett véget – ezt követően visszavonult. Virginia kormányzója azonban továbbra is gyanakodott Teachre, ezért kinyomozta hollétét, és utána eredt, remélve, hogy Feketeszakáll tekintélyes mennyiségű kincsét is megkaparinthatja. Feketeszakáll egy véres összecsapásban vesztette életét – ötször lőtték meg, és körülbelül húsz kardszúrást is kapott. Testét a vízbe dobták, levágott fejét pedig a győztes hajó orr-árbocára tűzték ki trófeaként. Halála a kalózkodás végének egyik jelképévé vált.

Az örökség. Feketeszakáll halálát követően babonák röppentek fel még a szelleméről is: megmagyarázhatatlan fényjelenségeket tulajdonítottak neki, illetve legenda keringett arról is, hogy a kalózvezér a túlvilágot járva keresi fejét, hogy az ördög felismerhesse. Koponyájához is többféle történet kötődik: az egyik szerint ezüstkupa talpazatának használták, a másik szerint elrettentetésül egy karóra tűzték ki. Kincsvadászok sora próbált Feketeszakáll híres elásott kincsére is rábukkanni, de semmit nem találtak – valószínűsíthetően a hatalmas vagyon soha nem is létezett, és a hírhedt kalóz szinte nincstelenként halt meg. Utána maradt kézzel fogható tárgyi emlékek csupán az Anna királynő bosszúja nevű hajóroncs feltárása kapcsán kerültek elő: több mint 15 000 tárgyat hoztak felszínre, és konzerváltak a kutatók.

A visszatérés. A legendás kalózvezér most ismét visszatér a képernyőre a Fekete vitorlák kalóztörténet legújabb, harmadik évadában, a Paramount Channel műsorán. Az új évad váratlan fordulatot rejt: a kalózoknak újabb ellenséggel kell szembenézniük, mégpedig a félelmetes Feketeszakállal, akit Ray Stevenson alakít. A rettegett kalóz a föld alól tér vissza, hogy rendezze befejezetlen ügyeit.

Származás. Egyébként Feketeszakáll valódi származását is homály fedi – még igazi nevét sem tudjuk biztosan. Eredeti neve valószínűsíthetően Edward Teach volt, de számos változata fennmaradt vezetéknevének. Az 1700-as évek elején a kalózok gyakran használtak álnevet, hogy családjuk hírén ne ejtsenek foltot – ezért a valódi származására valószínűleg soha nem fog fény derülni. Abból következtetve, hogy tudott írni-olvasni, amelyre bizonyíték például az is, hogy hajónaplót vezetett, gazdag bostoni család sarja lehetett, aki 1680 körül látta meg a napvilágot.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés