Hírek

Ötezer filmes, köztük Cuarón, Binoche, Daniel Craig, Costa-Gavras, Jiri Menzel adott át petíciót a menekültekért

felhivas_menekultekFilmrendezők és színészek adtak át kedden felhívást az Európai Unió több vezetőjének, amelyben arra kérik az uniós intézményeket, hogy garantálják, hogy a tagállamok közösen, szolidárisan, emberségesen, az unió alapértékeinek tiszteletben tartásával reagáljanak a migrációs válságra.

A beadványt 5500-an írták alá a filmszakmából, köztük a többek között James Bondot is megformáló Daniel Craig, Juliette Binoche, Dany Boon, Costa-Gavras, Alfonso Cuarón, Agnieszka Holland, Isabelle Huppert, Ken Loach, Sophie Marceau, Jiri Menzel, Cristian Mungiu, Jonathan Pryce, Isabella Rosellini, Til Schweiger és Léa Seydoux.

A felhívást Michel Hazanavicius, A némafilmes című Oscar-díjas alkotás rendezője, az Aranypálmával kitüntetett Laurent Cantet, Valeria Bruni Tedeschi olasz színésznő, rendező, Hanna Schygulla német színésznő és Andzrej Chyra lengyel színész adta át az uniós vezetőknek. Eredetileg a küldöttség tagja lett volna Tarr Béla magyar filmrendező is, ám a szervezők az MTI-vel azt közölték, hogy a direktor egészségügyi okok miatt nem tudott eljönni Brüsszelbe.

Az 5500 aláíró azt kéri az Európai Uniótól, hogy biztosítson jogszerű lehetőséget arra, hogy háború és terror elől menekülők védelmet kérhessenek.

„Európa nemzeteinek szolidárisan kell cselekedniük” – szögezi le a felhívás, amely szerint az unió dublini szabályai bizonytalan helyzetet teremtettek a menekültek számára, az unió határain fekvő államokra pedig igazságtalanul súlyos terhet raknak. Ezért a felhívás a menekültek méltányos elosztása mellett érvel, kiemelve, hogy a menedékkérők egyéni körülményeit is mérlegelni kell.

A beadvány emellett azt szorgalmazza, hogy az uniós országok teremtsenek olyan életkörülményeket a menekültek számára, amelyek garantálják személyes szabadságukat, testi épségüket, és lehetőséget biztosít számukra, hogy tanulhassanak és dolgozhassanak.

A filmesek Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, valamint Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével találkoztak, nekik adták át „Ezer életért: légy ember” című felhívásukat.

Ursula Wolschlager a szervezők részéről az EP-ben tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az után döntöttek a felhívás megfogalmazásáról, hogy az osztrák határ és Bécs közötti autópályán 71 menekült holtteste került elő egy teherautóból.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com