Hírek

Ötmilliárdos kiesést okoz a filmiparnak a koronavírus

A Kínából kiindult koronavírus-járványra figyel a világ: 90.000 fertőzött van világszerte és háromezren haltak meg miatta. A legtöbb terület előbb-utóbb megérzi a hatását, a filmipar sem menekülhet ez elől. A The Hollywood Reporter alapos elemzőcikkben járt utána annak, számszerűsítve mit jelentett a keleti piacnak (és így a világpiacnak) a járvány.

Már korábban mi is foglalkoztunk azzal, hogy a kínai koronavírus-járvány (COVID-19) hatásai egyre inkább begyűrűznek a filmipar világába. A legnagyobb stúdiók azt mérlegelik, halasszák vagy ne halasszák az ázsiai piacra is szánt alkotásaikat, hiszen az ottani mozik zárt ajtói azt jelentik, a globális bevételek súlyos csapást szenvednek. Eközben két filmfesztivált már elhalasztottak: a Far East Film Festivalt és a Thesszaloniki Dokumentumfilm Fesztivált is.

A The Hollywood Reporter alapos elemzésben járt utána, pontosan mekkora számokról is beszélhetünk – a kár egy része már meg is esett. 2019-ben a mozik globális bevétele 42,5 milliárd dollár volt, ebből 31,1 milliárd Amerikán kívül jött össze, ami nemzetközi rekord. Kínáé a világ második legnagyobb filmszínház-hálózata, Japáné a harmadik, Dél-Koreáé az ötödik.

A Mulan megtérülése is veszélyben van a kínai piac nélkül.

A koronavírus-járvány kitörése óta Kínában hetvenezer mozit zártak már be, s habár máshol tömeges bezárások nincsenek, az egészségügyi vészhelyzet elriasztja az embereket a tömegeket ígérő helyektől. Ez történik Dél-Koreában, Japánban és Olaszországban is, mióta az északi régióban felütötte fejét a vírus.

A tavalyi kínai újévi ünnepek alatt a mozik 1,76 milliárd dollárnyi jegyet adtak el, idén nagyságrendekkel kevesebbet: 4,2 millió dollárnyit.

Az újság által megkérdezett elemzők szerint február végére a kínai veszteség a kétmilliárd dollárt is elérte. Egyhamar nem fog normalizálódni a helyzet: még hetekig, akár hónapokig is zárva maradhatnak a filmszínházak. Ez a hollywoodi és a helyi filmgyártók bevételeit is érinti.

Dél-Koreában 70 százalékkal estek vissza a februári bevételek, a mozinézők száma megharmadolódott. Olaszországban ezzel szemben az északi régiók mozijainak fele bezárta kapuit – ez az első hétvégén 44 százaléknyi visszaesést jelentett. Pedig az olasz mozihálózat épp feljövőben volt: januárban a tavalyi bevételeket 22 százalékkal meghaladták.

Ez érthetően érinti a filmbemutatókat is. A Legjobb filmnek járó Oscart elnyerő Élősködők különleges, fekete-fehér változata nem lesz bemutatva az eredeti időpontban. Az új Bond-film kínai premierjét is lefújták – a legnagyobb rajongói blog arra kéri a forgalmazót, inkább halasszák el a Nincs idő meghalni bemutatását világszerte.

A The Hollywood Reporter elemzői szerint a keleti piac ilyen rövid idő alatt 5 milliárd dollárnyi veszteséget termelt a globális filmpiacnak. A helyzet tovább súlyosbodhat, ha nyugaton is hasonló helyzet áll elő – ebből az olasz mozihálózat ízelítőt kapott. Egyelőre nincs jele, hogy akár Amerika, akár Európa más országai mozibezárásokra készülnének, de a következő hónapok még bizonytalanok maradnak. Mind a forgalmazóknak, mind a nézőknek.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com