Hírek

Ötven program a sepsiszentgyörgyi pulzArt összművészeti fesztiválon

pulzart-de-decupat-doar-logo-620x330Ötven program várja az érdeklődőket a Sepsiszentgyörgyön rendezett pulzArt kortárs összművészeti fesztiválon, amelyen a vizualitás áll a figyelem középpontjába.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Székelyföld Kulturális Fővárosa elnevezésű programsorozatként tematikus éveket hirdetett meg. 2013-ban a hang és a szó, 2014-ben a játék, 2015-ben a hagyomány képezte a fő témát, és idén a vizualitást állítják középpontba. A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó pulzArt ezeknek a tematikus éveknek az összegző, kiemelt eseménye.

Csütörtökön az érdeklődők egyebek mellett megtekinthetik Rabóczky Judit Rita Danse Macabre című kiállítását, amelyet Völgyi Tóth Zsuzsa, az MTVA műsorvezetője nyit meg. A magyarországi Bob és Bobék Orchestra a Mi lárma ez megént? című Petőfi verskoncertjükkel mutatkozik be Sepsiszentgyörgyön. Brancusi fiai és lányai. Egy családi intrika címmel nyílik csoportos kiállítás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben, ahol az alkotók a Constantin Brancusi világhírű román szobrász köré épített mítosz, a brancusi-i kultusz megértésének, leépítésének kérdéskörét feszegetik. Fellép a brit Hidden Orchestra elektro-akusztikus dzsesszzenekar.

A szervezők szerint az idei pulzArt legizgalmasabb projektje a Davy és Kristin McGuire nevével fémjelzett The Icebook, amelyen a művészek hibrid alkotásai a digitális vetítés és a csendes mesemondás által kelnek életre. Ez pénteken lesz megtekinthető. Ugyanezen a napon tart Rakovszky Zsuzsa író közönségtalálkozót, valamint kortárs lengyel plakátokat bemutató kiállítást is bemutatnak. Első alkalommal szerepel a városban a Tünet Együttes, amely Az éjszaka csodái című táncelőadással érkezik, de fellép a budapesti Flame Flowers is a Lángok Keringője című produkcióval.

Szombaton Nádas Péter kevésbé ismert fényképeiből válogatott kiállítás látható, Dan Perjovschi világhírű román képzőművész pedig egy falrajzot készít. A Bukaresti Nemzeti Színház a Köztünk minden rendben című előadást mutatja be Radu Afrim rendezésében. A kelet-európai animáció helyzete lesz a téma azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Patrovits Tamás animációs filmrendező, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál igazgatója, Orosz Anna Ida, az animációs filmfesztivál kurátora, valamint Balázs Zoltán vizuális művész vesznek részt. Levetítik a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb animációit is.

Vasárnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Rózsák című előadást mutatja be a pulzArton.

Esténként a Székely Mikó Kollégium park felőli oldalán lesz látható Sepsiszentgyörgy első igazi architekturális vetítése, amelyet a Tone Troopers csapat mellett Szabó Beáta, Kusztos Dávid és Radutu Daniel vizuális művészek készítenek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com