Hírek

A Paramount Channel krimihete a legmenőbb bűnügyi történetekkel csábít

Guy Pearce és Carrie‑Anne Moss Christopher Nolan Memento című filmjében
Guy Pearce és Carrie‑Anne Moss Christopher Nolan Memento című filmjében

A Paramount Channel Krimihéttel várja szeptember 21-től az adrenalinra és feszültségre szomjazó közönséget. A filmcsatorna az utóbbi évek legmenőbb bűnügyi történetei mellett  megkerülhetetlen klasszikusokat is műsorára tűz. 

Milyen a jó krimi? A Paramount Channel a válaszra egy hetet szán szeptember végén, amire érdemes már jó előre felkészíteni a hűtőszekrényt. A csatorna felelősei is válogatott krimiínyencségekkel várják a műfaj rajongóit.

A Paramount Channel kínálatából nem maradhatnak ki Martin Scorsese, Christopher Nolan vagy a Coen testvérek emblematikus alkotásai, amelyek igazi ínyencségként szolgálnak a filmrajongók számára.

 

Az ügy, ami nem enged

Néha elég egy levágott fül ahhoz, hogy egy összeesküvés elkezdjen lelepleződni. David Lynch misztikus alkotása, a Kék bársony egyfajta szonda, amelyet a hírhedt alkotó leereszt sötét világába. Eközben Ben Affleck rendezői debütálása, a Hideg nyomon azok számára ajánlott, akik drámát is keresnek a nyomozati szál mellé, történet egy gyermekrablást felgöngyölítő, kétségbeesett nyomozóról.

A törvény oldalán néha olyan szokatlan figurák harcolnak a bűn ellen, mint a talpig jótündér minnesotai rendőr, Frances McDormand által alakított Margie Gunderson, aki várandósan jár utána a kétbalkezes szélhámosok emberölésének a Fargo című tragikomédiában.

Látható lesz Peter Jackson Komfortos mennyországa is, ami talán a legkülönlegesebb film a kínálatból. A Gyűrűk Ura-trilógia alkotója fantasy elemekkel vegyítette egy meggyilkolt lány történetét, aki a túlvilágról igyekszik segíteni családjának és a nyomozóknak bántalmazója kézre kerítésében.

 

A bűn oldalán

Nem minden fekete vagy fehér: a Paramount Channel Krimihetében műsorra kerülnek olyan sztorik is, amelyek főszereplői rablást és mások megkárosítását tűzték ki célul. Saját előmenetelük feltétele, hogy átgázoljanak az útban lévő akadályokon a siker érdekében.

Az Éjjeli féreg főszereplője a pszichopata Lou Bloom, egy híradó amatőr videósa hatalmas ambíciókkal, aki arra törekszik, hogy minél nagyobb sztorit szállítson megbízóinak. A cél érdekében a kezét sem rest bemocskolni.

Egy fokkal romantikusabb formulát ölt A Thomas Crown-ügy című bűnügyi film, amelyben Rene Russo habarodik bele a Pierce Brosnan alakította milliárdosba, aki mellesleg nagy értékű festmények eltulajdonításával üti el szabadidejét.

Míg neki a bűn útjára lépni pusztán szórakozás, a Pain & Gain hőseinek kitörési lehetőség. A Dwayne Johnson, Mark Wahlberg és Anthony Mackie által alakított nyugati parti kondikirályok megelégelik, hogy személyi edzői munkából éljenek: jachtokat akarnak, modelleket és annyi pénzt, amit már képtelenek megszámolni. A szatirikus történet azonban a valóságban gyökeredzik, hiszen a filmben ábrázolt emberrablás és gyilkosság igazából megtörtént.

 

Viharvert antihősök nyomozása

A legnagyobb rendezők kultivált alkotásairól sem kell lemaradniuk a filmkedvelőknek: három nagyágyú is megtépázott elméjű, tragikus sorsú (anti)hősök történetét álmodta nagyvászonra. Martin Scorsese a Viharsziget című thrillerben Dennis Lehane regényét adaptálta Leonardo DiCaprióval a főszerepben, aki egy elmegyógyintézet területén kezd nyomozásba egy eltűnt beteg után. A feleségét gyászoló rendőrbíró egyre mélyebbre és mélyebbre jut a nyúl üregében, míg a cselekmény végére már minden megkérdőjeleződik számára.

Szintén özvegy Guy Pearce figurája is, aki a Mementó című Christopher Nolan-filmben keresi neje gyilkosát. A történetet a látnoki erejű rendező rendhagyó módon visszafelé meséli el – a főhős rövidtávú memóriakiesését érzékeltetve.

Kettőjüket azonban összesen nem éri annyi megpróbáltatás, mint Park Chan-wook Oldboy című alkotásának hősét, akit 15 évre bezárnak egy hotelszobába, majd váratlanul kiengedik. Hogy miért zárták be, nem is számít annyira, a szabadságban rejlenek az igazi borzalmak.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.