Hírek

Páratlan dokumentumfilmen az Apollo 11 története – Előzetes

Páratlan, korábban nem látott eredeti felvételeket tartalmazó új dokumentumfilm mutatja be az ember első Holdra szállását az Apolló-11 misszióval. Már az előzetes is nagyon megkapó!


Hirdetés

A januárban a Sundance Filmfesztiválon debütált alkotást a hétvégén tűzték műsorra az amerikai mozik. Az Apolló-11 űrhajó 1969. július 16. és 24. között hajtotta végre történelmi küldetését. A Holdra szállást az egész világ feszült figyelemmel követte a tévé képernyőjén. Az új dokumentumfilmhez azonban olyan eredeti felvételeket is találtak az amerikai Nemzeti Archívum raktárában, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. A filmkockákat egy szakértői csapat digitalizálta, ezt használta fel a produkció.

Todd Douglas Miller, az Apolo 11 rendezője elmondta, hogy a film fele olyan képekből áll, amelyeket korábban nem láthattunk. A dokumentumfilm rendkívül látványos: egy jelenetben a mozivásznat teljesen betölti az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) óriási lánctalpas szállítója.

Az izgalmas felvételeket, 177 darab 65 milliméteres filmtekercset Dan Rooney, az archívum filmszekciójának vezető munkatársa fedezte fel. A tekercseken alig szerepelt valami információ. Nem utalt rá igazából semmi, hogy az Apolló-11 eredeti felvételei lapulnak bennük a Maryland külvárosában lévő raktár nulla Celsius-fok alatti tároló helyiségében.

Az archívum 279 tekercset bocsátott a dokumentumfilm rendelkezésére 16, 35, 60 és 70 milliméteres filmszalagokkal. A 65 és 70 milliméteres filmek a korszak luxusformátumának számítottak, az 1950-es és ’60-as években a mozikban vetítették őket.

Az 1972-ben bemutatott Moonwalk One című dokumentumfilmhez csupán a tekercsek egy részét használták fel. Rooney szerint a NASA valószínűleg azért nem használta a filmeket, mert nehéz volt ezt a nagy formátumot kezelni. Ráadásul a megfelelő felszerelés és szakértők sem álltak rendelkezésre.

Az Apolló-11 1969. július 16-án indult a Földről Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin “Buzz” Aldrin űrhajósokkal. A NASA a Kennedy Űrközpont földi műveleteit rögzítette ezekre a nagy formátumú szalagokra.

Lélegzetelállító képeken tűnik fel Armstrongék űrhajója. A film azt is megörökítette, milyen hatalmas tömeg gyűlt össze távcsövekkel felszerelkezve a Cocoa Beachen, hogy szemtanúja legyen az indulásnak. És azt is, hogy a NASA irányítótermében még csupa fehér inges és sötét nyakkendős férfi ült.

A nagy formátumú képek mellett sok kisebb formátumú felvételek is születtek, amelyeket az űrhajósok készítettek a misszió során: ezek már a YouTube-on is láthatóak voltak.

A rendező egyes, korábban már publikált felvételeket, köztük az Eagle holdmodul leszállását újradigitalizálta. Így ez a rendkívül izgalmas rész a dokumentumfilmben kitűnő minőségben, színesben látható. A dokumentumfilmben a misszióról eredetileg közvetítő narrátor, Walter Cronkite legendás CBS műsorvezető hangja, valamint a legénység és a houstoni irányítóközpont eredeti párbeszéde hallható.

Rooney szerint valószínűleg már az összes eredeti filmszalagot megtalálták és feldolgozták, de abban azért nem teljesen biztos, hogy valahol nem maradt mégis belőlük.

Neil Armstrong és az Apolló- 11, illetve a NASA egyéb misszióinak története persze nem csak dokumentumfilmek formáiban maradt ránk: több játékfilm is megörökíti az űrhajózás történelmét. Tavaly Ryan Gosling főszereplésével készült el Az első ember. Az Apollo-13 pedig talán máig minden idők egyik leghíresebb filmje a témában.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

MTI

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés