Hírek

Párbeszéd kell a filmkészítők és műsorszolgáltatók között

Az NMHH kvótafóruma Budapesten
Az NMHH kvótafóruma Budapesten
MTI Fotó: Mohai Balázs

A magyar kulturális javak megőrzését és népszerűsítését nagyban segíti, ha párbeszéd alakul ki az igényes televíziós tartalmak előállítói és a műsorszolgáltatók között – mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnöke csütörtökön, a médiatanács budapesti kvótafórumán, amelyet a magyar médiaszolgáltatóknak és a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotóknak szerveztek.

A médiahatóság vezetője a rendezvényt megnyitó köszöntőjében emlékeztetett, hogy a 2011-ben indult mecenatúra programban 550 film összesen több mint 5 milliárd forintos támogatást kapott, az így készült művek pedig számos nemzetközi fesztiválon nyertek díjakat.

A független magyar filmesek sok igényes tartalmat állítanak elő, a mecenatúra program pedig az ő munkájukat igyekszik támogatni azért, hogy ezek a művek ne az íróasztalok fiókjaiba, hanem a televíziók képernyőire kerüljenek, minél több nézőt elérve – fejtette ki az NMHH elnöke, hozzátéve, hogy a pályázati szerződésekben éppen ezért kötötték ki, hogy egy televíziónak vállalnia kell az alkotás bemutatást.

Karas Monika szerint van miből válogatniuk a médiaszolgáltatóknak, vagyis nem nehéz betartani a kvótakötelezettségeket. (Az Európai Unió, illetve a magyar törvények előírják a médiaszolgáltatóknak, hogy bizonyos százalékban európai, illetve magyar műveket kell bemutatniuk műsoridejükben.)

Kiemelte továbbá, hogy a médiatanács május 18-án első alkalommal tartja meg a Magyar Média Mecenatúra díjátadóját, amelyen öt kategóriában értékelik a támogatott műveket.

Vass Ágnes és Kollarik Tamás, a médiatanács tagjai előadásaikban elsődleges céljaik között említették annak előmozdítását, hogy a televíziók színvonalas magyar filmalkotásokkal teljesíthessék a műsorfolyamukra vonatkozó, a médiatörvényben előírt nyelvi és gyártási kvótakötelezettségeket.

A fórum kerekasztal-beszélgetésén magyarországi médiaszolgáltatók vezetői és a filmgyártásban dolgozó szakemberek vitatták meg a kvótakötelezettségek betartásának nehézségeit.

Simon Zsolt, a TV2 Média Csoport Kft. vezérigazgatója és Kolosi Péter, a Magyar RTL Televízió Zrt. programigazgatója egyaránt arról beszélt, hogy bár sok jó alkotás szerepel a programban, azokat mégis nehéz a műsorrendjükre tűzni, például az alkotások számukra nem megfelelő hossza vagy megcélzott nézőcsoportja miatt. A TV2 vezetője megjegyezte ugyanakkor, hogy a vasárnap késő esti műsorsávban elindítottak egy, a mecenatúra programban is támogatott dokumentumfilmeket és kisjátékfilmeket bemutató sorozatot, míg az RTL programigazgatója kiemelte, korábban több pályázónak is adtak befogadó nyilatkozatot, amelynek révén a későbbiekben képernyőre kerülhetnek művek.

Dobos Menyhért, a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatója szerint a mecenatúra program filmjei nem csak a kvóták teljesítése miatt fontosak, hanem nézettségben is sokat jelentenek. Ezeknek a filmeknek ráadásul komoly szerepük van a magyar diaszpóra elérésében és közösségeik összetartásában – fejtette ki, hozzátéve, hogy a Magyarországon nem főműsoridőben bemutatott alkotásokat az időeltolódás miatt Amerikában és Ausztráliában többen láthatják.

Málnay B. Levente, az AMC Networks Central Europe Kft. vezérigazgatója azt mondta, igyekeznek olyan alkotókat kiválasztani a mecenatúra programból, akikkel később közösen újabb, akár a régió más országaiban is műsorra tűzhető tartalmakat állíthatnak elő.

Széles Tamás, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnöke elmondta, szervezetük 82 tagja nem tud versenyezni a nagy médiaszolgáltatókkal, ugyanakkor szívesen vállalják, hogy akár korábban máshol már bemutatott magyar műveket is műsorukra tűznek.

Rofusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas filmrendező elmondta, a mecenatúra program segítségével a meglévő három után egy éven belül további tíz részt készíthetnek el A Hoppik című animációs sorozatukból, amit reményei szerint a későbbiekben akár televíziós társaságok támogatásával folytathatnak majd.

Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) mondott köszönetet, amiért segített Vad Szigetköz cím dokumentumfilmjük nemzetközi terjesztésében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com