Hírek

Párhuzamos Cicaverzumok – filmplakát-kiállítás a Puskinban

Október 25-től 31-ig a Restro Puskinban látható kiállítás a Cicaverzum című új magyar filmhez készült plakátokból.

Köztudott, hogy a filmplakát célja, hogy eladja a filmet, behívja a nézőt a moziba. De ennél akár több is lehet, hiszen a filmek esetében a plakáttal találkozik a néző először – írja a kiállítás sajtóközleménye.

A kiállításon a Filmintézet Képzési igazgatóság Fast Forward Program filmplakát készítő workshopján tavaly készült plakátok láthatóak: a műhelymunka résztvevői egy brief alapján tervezhettek filmplakátot az akkor még csak készülőben lévő nagyjátékfilmhez, a Cicaverzumhoz az OPLA grafikusainak vezetésével.

A workshopon a brief meghallgatása után a vázlatok készítésére és a plakát tervezésére, a technikai kivitelezésre manuális technikák használatával volt lehetőség. A plakátok digitális feldolgozása (utómunka, retusálás, tipografálás) otthoni utómunka során történt, amelyhez a workshop vezetői további konzultációt biztosítottak.

A kiállítás megnyitója az alkotók részételével: 2023. október 25. 18:00. Helyszín: Restro Puskin kávézó (1052 Budapest, Semmelweis u. 2.)

A plakátok alkotói: Faur Elina, Habony Ágota, Icsa Vivien, Imre Zsófia, Kecskés Kristóf, Ládi Brigitta, Máthé Erika, Pataki Lili, Simor Péter, Tálas Vanda, Tóthová Veronika, Turóczi Panka, Várnay Zsuzsanna.

Az OPLA egy művészeti projekt, amely kiemelten a plakátművészettel és ahhoz kapcsolódó művészeti jelenségekkel, irányzatokkal foglalkozik. Célja a nemzetközi plakátművészeti élethez kapcsolódva a magyar plakátművészet életben tartása, népszerűsítése; a klasszikus mesterek és az évről-évre felbukkanó plakáttal foglalkozó fiatal tehetségek közötti folyamatos párbeszéd működtetése, a plakát egyedi vizuális költészeti nyelvének megőrzése” – írja a közlemény.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!