Hírek

A British Pathé felvételei – Karácsonyi vásárlás 70 éve

A televízió (és persze az internet) kora előtt az emberek a mozikban nézték meg a filmhíradót. A mozihírek egyik fő gyártója a Pathé volt. Csakhogy a Pathé-filmek alkotói nemcsak a mai értelemben vett híreket rögzítettek, sokkal inkább dokumentarista érdeklődéssel bírtak és szinte bármit felvettek, ami eléjük került. Így lehet, hogy van karácsonyi bevásárlásról szóló életképünk 1948-ból.

A Pathé Frères név eredetileg azon különféle francia vállalkozásokra utal, melyeket a Pathé testvérek alapítottak 1896 után. A Pathé testvérek az 1900-as években váltak híressé, mégpedig a világ legnagyobb filmes eszközöket és produkciókat létrehozó cég tulajdonosaiként.

1908-ban Pathé megálmodta a filmhíradó műfaját.

A filmhíradókat a nézők jellemzően a mozikban a nagyjátékfilmek előtt láthatták. 1910-ben Pathé Angliába ment és filmes tevékenysége nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. A British Pathé néven futó filmhíradó cég 85,000 filmet hagyományozott az utókor számára.

Az alábbi film 1948-ban készült, és a karácsonyi ünnepeket megelőző napok utcai jeleneteit örökíti meg. A végén egy óriási köztéri karácsonyfának örülnek London lakosai.

A francia filmtörténetről többek között a Cinémathèque française elnevezésű filmarchívumban tájékozódhatunk.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya