Hírek

A British Pathé felvételei – Karácsonyi vásárlás 70 éve

A televízió (és persze az internet) kora előtt az emberek a mozikban nézték meg a filmhíradót. A mozihírek egyik fő gyártója a Pathé volt. Csakhogy a Pathé-filmek alkotói nemcsak a mai értelemben vett híreket rögzítettek, sokkal inkább dokumentarista érdeklődéssel bírtak és szinte bármit felvettek, ami eléjük került. Így lehet, hogy van karácsonyi bevásárlásról szóló életképünk 1948-ból.

A Pathé Frères név eredetileg azon különféle francia vállalkozásokra utal, melyeket a Pathé testvérek alapítottak 1896 után. A Pathé testvérek az 1900-as években váltak híressé, mégpedig a világ legnagyobb filmes eszközöket és produkciókat létrehozó cég tulajdonosaiként.

1908-ban Pathé megálmodta a filmhíradó műfaját.

A filmhíradókat a nézők jellemzően a mozikban a nagyjátékfilmek előtt láthatták. 1910-ben Pathé Angliába ment és filmes tevékenysége nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. A British Pathé néven futó filmhíradó cég 85,000 filmet hagyományozott az utókor számára.

Az alábbi film 1948-ban készült, és a karácsonyi ünnepeket megelőző napok utcai jeleneteit örökíti meg. A végén egy óriási köztéri karácsonyfának örülnek London lakosai.

A francia filmtörténetről többek között a Cinémathèque française elnevezésű filmarchívumban tájékozódhatunk.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés