Hírek

Az HBO, a Netflix és a negyven feletti nők

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjával kitüntetett Patricia Clarkson beszélt arról, hogy a streaming szolgáltatók mennyit segítettek a negyven feletti nők felkarolásában.

Bár az egy évvel ezelőtti helyzethez képest csillapodtak a kedélyek, a moziforgalmazás vs. online filmforgalmazás témakör még mindig parázs vitákat generál a filmvilágban. Ez még így is marad egy darabig, de a látszólag parttalan vitába azért néhanapján beszáll valaki, aki a sokat pufogtatott érvek és ellenérvek tengerébe bedob egy új nézőpontot.

Patricia Clarkson, akit a jelenleg is futó Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjával tüntetnek ki,

most ahhoz a táborhoz csatlakozott, amelyben korábban olyan jeles művészek szólaltak fel, mint Cate Blanchett, Nicole Kidman vagy Ben Kingsley. Clarkson – aki egyébként valószínűleg napokon belül Emmy-jelölést szerez majd az Éles tárgyak című HBO-sorozatért – arról beszélt, hogy az olyan cégek, mint az HBO, a Netflix, az Amazon vagy a Warner streaming felülete sokat segítettek a 40-en, 50-en, sőt, 60-on felüli színésznőknek, hogy komplex szerepekkel bizonyítsák, a közönség igenis kíváncsi az ő történeteikre is.

Igen, a mozifilmek világában leginkább a kisebb független filmek világában tudnak érvényesülni ezek a színésznők, hisz néhány kivételtől (Érkezés, Gravitáció, A víz érintése) eltekintve a „nagy filmek” még mindig a fiatalabb kollégák és a férfiak terepe. Hollywoodban azonban most sok minden változik, mondja Clarkson, és ezek mély változások, amelyeknek sok összetevője van. De az tagadhatatlan, hogy ezek közül az egyik az olyan alkotások szakmai -, kritikai – és/vagy közönségsikere, mint a már fentebb említett Éles tárgyak, a Hatalmas kis hazugságok, a Grace and Frankie, A tett, A történet, a Bird Box vagy az Amazon égisze alatt készült Homecoming (és a sort még bőven lehetne folytatni).

Valami megmozdult, egyre többen kezdenek rájönni, hogy a középkorú és idősebb nők is tudnak pénzt keresni – egyre több producer és stúdió akar nőkkel dolgozni.

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya