Hírek

A Szólít a szörny szerzője lesz A Legyek Ura forgatókönyvírója is

A Szólít a szörny scripjét is jegyző Patrick Ness lesz a forgatókönyvírója a Luca Guadagnino rendezésében készülő A Legyek Ura adaptációnak.

A Legyek Ura legújabb feldolgozása – ezúttal talán véglegesen – megtalálta az íróját: Patrick Ness – számol be róla a The Hollywood Reporter. Ha valaki nem ismerné a William Golding regényt, mert pont akkor hiányzott az iskolából, annak álljon itt ez a kis gyorstalpaló: egy csapat angol kisfiú egy lakatlan szigetre kerül, ahol rövid időn belül saját kis társadalmat alakítanak ki. Vezetőt választanak és együttműködnek a túlélésért… egy ideig. A csapat az elhatalmasodó konfliktusok hatására kettészakad, a társadalmon eluralkodnak az állati ösztönök, a katasztrófa elkerülhetetlen.

Patrick Ness neve nem ismeretlen a filmes szakmában. Olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a J.A. Bayona rendezte Szólít a szörny vagy a jövőre érkező Chaos Walking Tom Hollanddal és Daisy Ridley-vel. Ráadásul mindkét forgatókönyvet a saját regényeiből írta át. Ness korábban a rangos és nagymúltú Carnegie medált is megkapta. Kétszer.

A Legyek Ura (1963)

Hogy mi újat fog tudni mondani William Golding klasszikussá vált történetéről, az a jövő zenéje, de az biztos, hogy a stúdió korábbi elképzelését nem ő veti papírra. Mi is beszámoltunk róla, hogy a Warner Brothers eredetileg egy másik alkotógárdával és teljes egészében női szereplőkkel akarja újraforgatni a már kétszer is adaptált könyvet. A tervből, úgy tűnik, semmi sem lesz, hiszen a Luca Guadagnino rendezte projektben szó sincs gender váltásról.

Guadagnino korábban a Szólíts a nevedent és a Sóhajokat rendezte, merőben eltérő műfajokban egészen remek filmeket készített. A pszichológiai kísérletnek is beillő Golding története akár maradandó adaptációt is kaphat a keze alatt. Biztató az is, hogy a forgatókönyvíró ért a gyerekszemszöghöz.

A Szólít a szörny legalábbis kiváló ajánlólevél Patrick Ness számára A Legyek Urához is.

A Legyek Ura már kétszer is vászonra került az idők során. Először 1963-ban Peter Brook rendezésében, majd másodszor 1990-ben Harry Hook rendezésében. Utóbbi kritikai sikere csupán árnyéka az elsőnek. Húsz évvel a második adaptáció és közel hetven évvel a könyv megjelenése után már itt volt az ideje, hogy Hollywood újra felfedezze magának a történetet. Ti mit vártok az adaptációtól?

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés