Hírek

Pécsi műhely készíti a Red Bull-animációkat – kiállításon láthatod őket!

Az idén 110 éves magyar animációt ünnepli a Red Bull-rajzfilmek történetét bemutató kiállítással a Kastner reklámügynökség. A jeles alkalomból először láthatóak Magyarországon a hazai animációs alkotók által hagyományos technikával létrehozott világhírű reklámtörténeti alkotások. A tárlat a reklámokból jól ismert figurák több évtizedes fejlődéstörténetét is bemutatja.

A pécsi animációs csapat Hernádi Tibor vezetésével röviddel az 1987. április 1-jei első Red Bull energiaital ausztriai értékesítését követően kezdett el dolgozni az azóta emblematikussá vált figurák kidolgozásán. 1989-ben készültek el a Red Bull első rajzfilmes reklámjai, a szpotokat a Kastner ügynökség kreatívigazgatója, Johannes Kastner vezetésével fejlesztették. A kisfilmek egy bájosan eltúlzott történetben mutatják meg a test és a szellem szárnyalását – váratlan fordulatokkal. Horst Sambo művészeti vezető a grafikai megvalósítással saját, összetéveszthetetlen stílust teremtett, amit Hernádi Tibor és csapata rajzolt meg világszínvonalon Pécsen – és teszi ezt a mai napig.

A magyarországi Kastner Kartoon a világ azon kevés rajzfilmstúdióinak egyike, ahol jelenleg is a hagyományos technikával, papír alapon, kézzel rajzolva készülnek az animációs alkotások. A pécsi szakemberek kezei alatt napjainkig több mint 140 animációs film született meg, melyek jelenleg a világ közel 170 országában láthatóak – írja a szervezet sajtóközleménye.

A kiállítás anyagának alapját a 2017-ben megjelent  „Wie der Bulle fliegen lernte – a Red Bull rajzfilmjei” című könyv adta, a korai munkákat a stúdió friss alkotásaival egészítették ki.

Johannes Kastner, a Kastner ügynökség alapítója és kreatívigazgatója szerint „A magyarok mindig is híresek voltak rajzolói és animációs tehetségükről.”

„Az egyedisége miatt esett a választás a magyar animációra. Nem tudsz még egy olyan márkát mondani, amely harmincöt éven keresztül egy stílussal, egy üzenettel építené a kommunikációját. Ehhez a konzisztenciához erős alapok kellenek: ez a Kastner ügynökség, és a Kartoon pécsi csapata.” – mondta Tóth Andrea, az ügynökség budapesti kreatívigazgatója.

Ennek bizonyságául szolgál a „Szááárnyakat ad” című kiállítás, mely július 7-ig látható a budapesti Kastner Kommunity közösségi és művészeti térben.

A kiállítás a hét minden napján ingyenesen látogatható. További információ a Facebookon és a Kastner Kommunity honlapján.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com