Hírek

Pedro Almodóvar: a spanyol kormány „végez” a mozikkal

Pedro-AlmodovarPedro Almodóvar szerint a spanyol kormány szisztematikusan „végez” a mozikkal: a filmrendező online cikkben kritizálta a pénzügyminisztert a mozijegyek áfájának felemeléséért.

Almodóvar a spanyol filmesek és a jobboldali kormánypárt között zajló egyre dühösebb csatározásba kapcsolódott be az infoLibre honlapon megjelent írásával. A nagy tekintélynek örvendő rendező Cristobal Montoro pénzügyminisztert hibáztatta az áfaemelés miatt, ami sokak szerint számos filmszínház bezárásához és munkahelyek százainak megszűnéséhez vezetett.

Montoro a múlt héten kijelentette: a spanyol filmes ágazat nem a hazai gyártású filmek állami támogatásának csökkentése vagy az adók miatt került nehéz helyzetbe, hanem azért, mert gyengék a produkciók. A pénzügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy a filmipar, mint a spanyol gazdaság egy olyan ágazata, ami gazdasági és kulturális eredményekkel is jár, a kormány teljes támogatását bírja.

„Valakinek tájékoztatnia kellene a minisztert, hogy Franciaországban hétszázalékos, de jövőre már csak ötszázalékos a mozijegyek áfája, az olaszoknál tíz százalék, Németországban pedig 11 százalék a spanyolországi 21 százalékkal szemben” – hangsúlyozta Almodóvar.

A rendező emlékeztetett arra, hogy a hagyományosan baloldali érzelmű spanyol filmesek és a kormány közötti konfliktus az iraki háború idejére nyúlik vissza. „2003-ban a spanyol filmvilág tiltakozott az iraki háború ellen, amivel kivívta az egymást követő néppárti kormányok rosszindulatát. Pedig a spanyolok 90 százaléka szintén a háború ellen volt, ahogy azt szerte az országban utcai felvonulásokkal demonstrálták” – idézte Almodóvar írását a The Guardian online kiadása a hétvégén.

A kormány nem vette figyelembe az emberek akaratát, és az akkori miniszterelnök, José María Aznar magával rántotta az országot a háborúba. A háborúra mondott nem következtében a spanyol film a néppárti kormány fekete báránya lett, a jelenlegi megszorítások és lenézés is válasz erre a nemre – fogalmazott a rendező, hozzáfűzve, hogy akkor sem bánta meg, „ha egyetlen mozi sem marad nyitva” Spanyolországban.

Az elmúlt négy évben a spanyol film állami támogatásának összege megfeleződött. 2014-ben a spanyol nemzeti filmalap mindössze 33 millió eurót (tízmilliárd forintot) kap, 14 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

A nemzetközileg is elismert, Oscar-díjas alkotó kifejtette: nem ért egyet azokkal, akik azt állítják, hogy a művészeknek nem kell beleártaniuk magukat a politikába. A Dárfúrban az emberi jogokat védelmező George Clooney és a Barack Obamát támogató Bruce Springsteen példáját felhozva leszögezte: ugyanannyi joga van a művészeknek is a szabad véleménynyilvánításhoz, mint bárki másnak. „A politikai tiltakozásokat polgári kiállásként kell értelmezni, valamint demokráciánk egészségének jeleként” – írta.

Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról, és a Beszélj hozzá! alkotójától a magyar közönség legutóbb a Szeretők, utazók című produkciót láthatta, amely szerepel az idei Európa Filmdíj nevezettjei között.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com