Hírek

Pedro Almodóvar hét filmjét vetíti az Art+ Cinema

Pedro-Almodovar

Almodóvar-filmhéttel zárja a májust az Art+ Cinema: május 23-tól 29-ig minden este 20:30-tól a spanyol rendező 1983 és 2006 közötti műveiből válogatnak.

Május 23-án, csütörtökön a 2002-es Beszélj hozzá! kezdi a hetet. A filmben két férfi ideje nagy részét egy-egy kómában lévő nő mellett tölti egy kórteremben. Idővel akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással.

Pénteken, május 24-én Penélope Cruz Oscar- és SAG-jelölt főszereplésével érkezik a Volver 2006-ból. Raimundát nővére felhívja nénikéjük halálhírével. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így őt is testvére képviseli, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Penélope Cruz a szombati kiválasztottban is (mellék)szerepel: május 25-én a Mindent anyámról kerül terítékre 1998-ból. Manuela fiát halálra gázolják, amit nehezen dolgoz föl, főleg, miután elolvassa gyereke naplóját. Hiányzott neki az apja, akit eltitkolt előle, mivel nem tudta, hogyan adja át a tényt: a férfi már a dúskeblű Lolaként éli mindennapjait. Manuela fejébe veszi, hogy kitálal exének.

Vasárnap, május 26-án a mély drámákból egy régi vágású európai szituációs dramedyre válthatunk. Az Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén 1988-ban robbantotta be a köztudatba Antonio Banderast, de a jellegzetes arcú Rossy De Palmát is ekkor ismerhettük meg. A másfélórás komédiában egy Pepa nevű színésznő és lakása áll központban. Élettársával szakítottak, de kiderül: terhes.

Miközben azon ügyködik, hogy visszahódítsa szerelmét, egyre több hasonló sorsú nővel fut össze, ami nem várt helyzetkomikumokat szül, melyekben próbál nem idegösszeroppanást kapni.

Ugyan Cruz is szerepel a filmhét május 27-i, hétfői programjában, az évtizedre jellemző, 1997-es erotikus thrillerben, az Eleven húsban későbbi férje, Javier Bardem kap nagyobb figyelmet. A főszereplő azonban Victor (Liberto Rabal), aki egy diszkóban összejön Elenával és szüzessége elvesztése után szerelembe esik. Amikor ismét találkozni akar, a lány a dílerét várja, helyette viszont kopók érkeznek, a srácot pedig lecsukják. Elena eközben összeházasodik a zsaruval, amit Victor nem akar annyiban hagyni…

Spanyolország Oscar-nevezése volt az 1995-ös Titkom virága, melyet május 28-án, kedden vetítenek. A 7 Goya-jelölésig jutó darab ismét a drámai. A romantikus regényeivel népszerű írónő álnéven publikál, a valóságban azonban férje munkája miatt már rég nem érzi az igaz szerelmet. Írói válságán az alkohollal próbál túljutni, végül kritikusi munkát vállal, ami frissességet hozna, ám ekkor egy váratlan vendég látogatja meg.

Zárásként a legrégebbi versenyző érkezik szerdán, május 29-én: 1983-ból az Áldott mélységek. Yolanda tanárból lett énekesnő, hogy fellépéseivel eltartsa drogos szeretőjét. Ő azonban túladagolja magát, a rendőrség pedig gyilkossággal gyanúsítja a lányt, akinek így menekülőre kell fognia. Egy különös apácarendnél kap menedéket, ám problémái így is maradnak. Nem lehet nem érzékelni a hasonlóságot az Apácashow-val, de nem kérdés, melyik a könnyedebb.

A filmeket magyar szinkronnal vetítik. Jegyek már kaphatók a mozi honlapján.

Program:

Május 23. – Beszélj hozzá!

Május 24. – Volver

Május 25. – Mindent anyámról

Május 26. – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén

Május 27. – Eleven hús

Május 28. – Titkom virága

Május 29. – Áldott mélységek

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com