Hírek

Pénteken kezdődik az 52. Karlovy Vary filmfesztivál

Michael Showalter amerikai rendező The Big Sick című romantikus komédiájának ünnepi vetítésével, amely a nagysikerű alkotás európai bemutatója is lesz egyben, megkezdődik péntek este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 52. nemzetközi filmfesztivál. 

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén kilenc nap alatt mintegy 70 ország alkotóinak több mint 170 munkáját láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án tartják. A fesztiválra idén is számos ismert filmes személyiség érkezik Karlovy Varyba. A nyitógála díszvendége James Newton Howard, a Micsoda nő!, Az éhezők viadala és számos más sikerfilm zeneszerzője lesz. A nézők találkozhatnak többek között Casey Affleck Oscar-díjas amerikai színésszel, Uma Thurman Golden Globe-díjas amerikai színésznővel és Jeremy Renner amerikai színésszel is. Mindhárman megkapják Jirí Bartoska fesztiválelnök különdíját.

Életműdíjat idén három külföldi alkotó kap.

A világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásért járó Kristály Glóbuszt James Newton Howard, Ken Loach brit rendező és a szintén brit Paul Laverty forgatókönyvíró veszi át személyesen. A játékfilmes versenyprogramba idén 12 alkotás kapott meghívást. Ezek felének bemutatója nemzetközi premier lesz. A győztesnek a Kristály Glóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. A dokumentumfilmek külön versenyeznek két kategóriában: a félóránál rövidebb és az ennél hosszabb művek közül kikerülő két győztes alkotás a Kristály Glóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalmat kap.

A fesztivál fődíját tavaly az Ernelláék Farkaséknál című, Hajdu Szabolcs rendezte magyar alkotás kapta. Karlovy Varyban az idén bemutatják Kristóf György kassai származású magyar rendező szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült, Out című játékfilmjét is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés