Hírek

Karlovy Vary 2018: Pénteken kezdődik a fesztivál – Robert Pattinson is díjat kap

Robert Pattinson a Damsel című filmben

Az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál  június 29-én kezdődik, a díjkiosztó gálát július 7-én tartják a nyugat-csehországi fürdővárosban.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A kilencnapos filmfesztivál legfőbb sztárvendége Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész lesz. Tim Robbins a világ filmművészetét gazdagító munkásságáért Kristályglóbuszt kap Karlovy Varyban.

A mustrán idén 182 filmet mutatnak be, minden alkotást legalább háromszor fognak levetíteni.  A nemzetközi filmfesztiválon lesz Csuja László Virágvölgy című alkotásának világpremierje is – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A menekülő szerelmesekről szóló road movie-t a mustra East of the West elnevezésű versenyprogramjában mutatják be.

A filmfesztivál költségvetése 140 millió korona (1,8 milliárd forint), amelyből az állam 30 millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze.

A Kristályglóbusz-életműdíjat az idén Barry Levinson amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kapja.

Levinson, aki az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjat kapott, Karlovy Varyban személyesen mutatja be Paterno című új filmjét, amelyet a HBO televíziós filmcsatorna megrendelésére készített. A Kristályglóbuszt a fesztivál ünnepélyes megnyitóján veszi át.

Ellátogat a filmszemlére Terry Gilliam amerikai-brit rendező is, aki Karlovy Varyban bemutatja a The Man Who Killed Don Quixote című legújabb alkotását, melyet első ízben Cannes-ban láthatott a közönség.

További neves külföldi vendégként a szervezők egyebek között Anna Paquin új-zélandi színésznőt, Joana Ribeiro portugál színésznőt, Rory Cochrane amerikai színészt, Stephen Moyer angol filmrendezőt, színészt és Cerise Hallam Larkin amerikai producert említették.

Robert Pattinson brit színész az idén ellátogat az 53. nemzetközi filmfesztiválra Karlovy Varyba, ahol az ünnepi zárógálán átveszi a fesztivál elnökének a díját – közölte a filmfesztivál szervezőbizottsága.

A rangos nemzetközi filmszemle Milos Forman, a 86 éves korában április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg. Az ünnepélyes megnyitón levetítik az Oscar-díjas Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet.

A filmtekercs.hu idén negyedik alkalommal megy a cseh fürdővárosba, ahonnan helyszíni beszámolókat, kritikákat és interjúkat közöl.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés