Hírek

Wim Wenders filmjét nevezi Japán az Oscarra

Japán az idén Cannes-ban Arany Pálma díjra is jelölt, Wim Wenders által jegyzett Tökéletes napok (Perfect Days) című filmet nevezi a 96. Oscar-gála „nemzetközi film” kategóriájában.

Wim Wenders (Berlin felett az ég; Párizs, Texas; Az idő múlása) az elmúlt huszonöt évben sokkal inkább dokumentumfilmjeivel (Buena Vista Social Club, Pina, A föld sója) mintsem fikciós filmjeivel őrizte meg mesteri nagyságát. A Tökéletes napok azonban az első olyan nagyjátékfilmje a XXI. században, mely eddig egyöntetűen pozitív kritikákat kapott.

Habár a tény, hogy Japán a német Wenders által készített filmmel száll versenybe az Oscarért, szokatlannak tűnik, azonban a Tökéletes napok a rendező személyét leszámítva egy ízig-vérig japán alkotás. A nyelv, a szereplők, a helyszínek és a miliő is mind a szigetország sajátjai. A történet szerint egy vécétisztító férfi átlagos mindennapjait váratlan találkozások bolygatják fel, melyek hatására felsejleni látszik a férfi múltja.

A Japán Mozgóképgyártók Szövetsége Wenders legújabb alkotását egy nyolc filmből álló listából válogatta ki, mely többek között Miyazaki legújabb filmjét, a The Boy and The Heron című animét múlta felül. A Variety szerint a döntés hátterében az is állhat, hogy a Tökéletes napok csupán egy önkormányzati megrendelésre készült rövidfilm lett volna, de a tervezet végül a japán filmipari vállalatok érdeklődését is felkeltette, akik beálltak a projekt mögé. Ezenfelül Wenderst kérték fel a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöki pozíciójába, valamint a Tökéletes napok lesz a fesztivál nyitó filmje is.

Az Oscar-jelöltek végső listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra.

Továbbjutás esetén a német-japán koprodukció is jelen lesz március 10-én a Los Angeles-i gálán.

A magyar címén Tökéletes napokat jelenleg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik, pontos premier dátuma még nem ismert.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com