Hírek

Philip Seymour Hoffman (1967-2014)

Philip Seymour HoffmanAz egyik legjobb kortárs amerikai színész távozott közülünk vasárnap. A mindössze 46 éves Philip Seymour Hoffman rövid élete során megszámlálhatatlan maradandó pillanatot adott minden filmrajongó számára.

„I’m overwhelmed, really overwhelmed” – mondta köszönőbeszédben Philip Seymour Hoffman, miközben az előre megírt beszédével takarta el arca elől a fényt a 2006-os Oscar-ceremónián. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat éppen abban az évben vette át, amikor a nyilvánosság előtt is bevallotta, komoly drogproblémákkal küzdött egész életében, és már 22 évesen is rehabilitációra járt. Hiába az egész életen át tartó küzdelem, február 2-án a kábítószer legyőzte őt.

A színész New York államban született 1967-ben, szülei kilenc éves korában váltak el, anyja ezt követően egyedül nevelte őt és három testvérét. Hoffman eredetileg birkózásban remekelt, de egy sérülés a színészi pályára terelte. 1989-ben a New York Egyetemen diplomázott drámatagozaton.

„Az örökös mellékszereplő” – sokáig ez volt az ember benyomása Hoffmanról, aki hibátlan alakításai ellenére nagyon sokáig nem kapott főszerepet Hollywoodban. Nem illett bele az amerikai mainstream filmek világába, mert nem volt egy klasszikus szépség. Valószínűleg ezért is bíztak rá homoszexuális és transzvesztita szerepeket (Boogie Nights, Capote, Hibátlanok) vagy a főellenség szerepét (Mission: Impossible III.).

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman Truman Capote szerepében

A hollywoodi producerekkel ellentétben a rendezők imádták. Együtt dolgozott többek között a Coen-testvérekkel (A nagy Lebowski), Anthony Minghellával (A tehetséges Mr. Ripley), Sidney Lumet-vel (Mielőtt az ördög rád talál) és Cameron Crowe-val is (Majdnem híres), a legfontosabb kapcsolata azonban Paul Thomas Andersonhoz kötődik, akivel öt közös filmjük is van: A szerencse zsoldosai, a már említett Boogie Nights, Magnólia, Kótyagos szerelem és The Master.

Utóbbi filmben nyújtott alakítása miatt Oscar-díjra is jelölték. E megtiszteltetésben összesen négyszer részesült, és bár háromszor mellékszereplőként, a díjat mégis akkor kapta meg, amikor főszerepben brillírozott – a világhírű író, Truman Capote alakját öltötte magára. Egy-egy szerep kedvéért képes volt teljesen átalakítani önmagát, állandóan hízott és fogyott, rendszeresen festette a haját, és ha kellett, szakállat is növesztett.

Philip Seymour Hoffman a The Master c. filmben
Philip Seymour Hoffman a The Master c. filmben

Oscar-díja után minden ajtó megnyílt előtte, és Hoffman majd’ mindegyiken bekukkantott. Szerepelt vígjátékban zenekritikusként (Rockhajó), drámában papként (Kétely), sportfilmben baseball menedzserként (Pénzcsináló). Óriási filmográfiája mellett még a színházra is volt ideje, az ezredforduló környékén kétszer is Tony-díjra jelölték: 2000-ben a True West c. darabért, 2003-ban a Long Day’s Journey into Nightért.

A The Atlantic 2013-legjobb filmjeit összegző cikkében viccből létrehozott egy olyan díjat, hogy „Philip Seymour Hoffman minden filmet jobbá tesz”-díj, amelyet tavaly Az éhezők viadala: Futótűz kapott (halála bekövetkeztekor is a trilógia befejező részén dolgozott épp). Szerintem túlzás nélkül állította ezt a sajtóorgánum. Ahhoz pedig biztosan nem férhet kétség, hogy egy remek művésszel lett kevesebb a világunk. Nyugodj békében, Philip Seymour Hoffman!

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com