Hírek

Női forgatókönyvíró a 25. Bond film horizontján

bond-007-white-logo

Phoebe Waller-Bridge, az angol Fleabag sorozat főszereplője és producere lehet a jubileumi Bond film forgatókönyvírója. A munkában való részvételét kifejezetten Daniel Craig kérte.

Némi leporolást várnak a producerek a hamarosan érkező 25. Bond film forgatókönyvében az Anglia szerte népszerű színésznő, Phoebe Waller-Bridge munkájától – tudta meg a brit The Observer című újságból a Variety. Mindez a rendező, Cary Fukunaga beleegyezésével történt. Az újság forrásai szerint ez azonban nem befolyásolja az eredeti tervet, hogy április végén kezdődjön a forgatás.

A rendező személye azért is kérdéses, hiszen a tavalyi év a rendező személye körül forgott. Mint arról korábban beszámoltunk, eredetileg Danny Boyle, a Trainspotting és a 127 óra neves rendezője ült volna a direktori székbe. Kreatív nézetkülönbségek miatt azonban visszaadta a feladatot. Valójában arról volt szó, hogy Boyle és a producerek is ragaszkodtak forgatókönyvírói elképzeléseikhez.

Boyle korábbi alkotótársával, John Hodge-dzsal dolgoztatta volna át egy kicsit a klasszikus alkotópáros, Neal Purvis és Robert Wade munkáját,

Barbara Broccoli és Michael G. Wilson producerek pedig nem kultiválták ezt. Így tolódott a premier dátuma az eredeti 2019. októberiről 2020. áprilisra.

Mindezek ismeretében különösen furcsa, hogy Fukunaga tavaly szeptemberi szerződtetése után Scott Z. Burns, a Bourne-ultimátum forgatókönyvírója februárban kissé újradolgozta a szkriptet.

A Variety szerint az újabb forgatókönyvíró bevonása a most utoljára az ügynök szerepét játszó Daniel Craig kérésére történt.

A főszereplő, 5. James Bond alakítását játszó angol színész szerint ugyanis szüksége van a könyvnek egy kis megtisztításra, némi humorra.

Waller-Bridge pedig ismert egyedi, néha szarkasztikusan sajátos humoráról. A színésznő egyébként a vásznon kívül is jól érzi magát. Jelenleg éppen egy saját fejlesztésű monodrámát futtat az Egyesült Államokban, ami a Fleabag alapján készült, ezt a színházi produkciót pedig az az Annapurna menedzseli, amelyik a jövőre érkező 25. Bond film amerikai terjesztésében is részt vesz.

Azt egyelőre még nem tudni, Waller-Bridge kreditet kap-e forgatókönyvírói munkájáért. Ha azonban igen, ő lesz az első nő Johanna Harwood után, akivel ez megtörténik. Az sem ma volt már, Harwood a Dr. No és az Oroszországból szeretettel könyvén dolgozott.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.