Hírek

Ewan McGregor a Pinokkióban?

Guillermo del Toro a Tűzgyűrű forgatásán

Két fából faragott fiúról szóló adaptációt is terveznek a közeljövőben forgatni. Vajon melyik Pinokkió változat nyeri majd meg jobban a közönség érdeklődését? A Disney soron következő élőszereplős feldolgozása vagy Guillermo del Toro bábfilmje?

Az 1883-as Pinokkió kalandjait számos alkalommal dolgozták vászonra eddig. Most egyrészt a Disney élőszereplős szériájának darabjaként kerül majd ismét a mozikba a jól ismert történet. (A rendezői székkel kapcsolatban itt kezdetben Sam Mendes, majd Robert Zemeckis nevét lehetett különböző fórumokon olvasni.) Párhuzamosan ezzel az elképzeléssel, a könyv alapján készülő stop motion animáció tervéről is egyre gyakrabban érkeznek hírek. Ennek a változatnak a rendezője Guillermo del Toro, a forgatás pedig már el is kezdődött. A stábhoz körülbelül egy hónapja csatlakozó Ewan McGregor nemrég nyilatkozott a fogatással kapcsolatban:

Jiminy Cricket hangját adom Guillermo del Toro Pinokkió feldolgozásában, amin még azelőtt elkezdtünk dolgozni, hogy elhagytam New Yorkot, így néhány felvétel már el is készült. Persze, egy stop motion animációról van szó, úgyhogy hosszú idő kell ahhoz, hogy film legyen belőle. Ami a rám eső feladatokat illeti, a dialógusok felvételének első része készen van.

Gulliermo de Toro saját változatát úgy írta le, mint egy brutális mesét, ami egy fiúról szól, aki igazi kisfiú szeretne lenni a Mussolini éra Olaszországában. Akárcsak A víz érintésén, ezen a filmen is érezhető lesz Mary Shelley Frankensteinjének hatása.

A víz érintéseIzgalmas kérdés a két formátum összehasonlítása. Mostanában egyre gyakrabban találkozhatunk a koncepcióval (például a He-man kapcsán), kérdés, hogy vajon feltüzeli, esetleg pont ellenkezőleg hat egymásra a két merőben különböző elképzelés. (Ezzel kapcsolatban fontos kérdés a premierek időzítése.)

Egy biztos, az elképzelés, amiről 2008 táján lehetett először olvasni, most egy nagy lépést tett meg a megvalósulás irányába. Az adaptáció forgatókönyvet Del Toro mellett Gus Grimly, Patrick McHale és Matthew Robbins jegyzi. Geppetto hangját David Bradley kölcsönözni. A film zenéjén Alexandre Desplat dolgozik. A stáblistán pedig feltűnik Ron Perlman, Tilda Swinton és Christoph Waltz neve is. 

A film várhatóan 2021-ben válik elérhetővé a Netflix szolgáltatásában. A legközelebbi premier pedig, amit a rendező nevéhez köthetünk a Nightmare Alley lesz.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.