Hírek

A Pixar alapítója otthagyja saját cégét a #metoo-panaszok miatt

ohn lasseter

John Lasseter, a Pixar Animation Studios egyik alapító tagja az év végéig marad a Disney-nél, utána elválnak útjaik.

Egy számítógépes vállalatból csinált animációs stúdiót John Lasseter, ezzel megreformálta a rajzfilmgyártás technikáját. Ma már alig láthatunk kézzel rajzolt animációs alkotásokat, de a Toy Story: Játékháború vagy az Egy bogár élete idejében még a CGI-vel készültek voltak a ritkaságok. Vezetése alatt nőtt ki a stúdió a legnagyobb becsben tartott egész estés animációs filmeket gyártó vállalattá. A Disney később megbízta a saját rajzfilmgyártó stúdiójának irányításával is, így a Rontó Ralph, a Jégvarázs és az Aranyhaj és a nagy gubanc is Lasseter felügyelete alatt készült.

Minden szép és jó volt, míg tavaly novemberben a #metoo keretein belül Lassetert is elővették. Kolléganői arra panaszkodtak, hogy a Pixar feje nem kívánatosan ért hozzájuk. Ez a hírek szerint nem illetlen helyeken való fogdosást jelentett, csupán sokszor ölelgetett, puszilgatott embereket. Lasseter a panaszok miatt fél évre visszavonult, ám bejelentették, hogy 2018. december 31-éig élő szerződése után kilép mind a Disney-ből, mind a Pixarból. Addig kreatív konzultánsként igénybe vehetik munkáját.

A Disney egyelőre nem jelentette be Lasseter utódját.

Sokan Pete Docterre, az Agymanók és a Fel! rendezőjére számítanak. Emellett a Jégvarázs folytatását készítő Jennifer Lee veheti át a Disney Animation Studios igazgatását.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com