Hírek

A Polanski-botrány újabb gusztustalan fordulatot vett Franciaországban

Ezúttal egy castingigazgató ment neki a botrányt kirobbantó színésznőnek, lekurvázva őt – írja a The Playlist magazin.

Roman Polanski bizonyára megszokta, hogy benne van a hírekben (gondoljunk csak a Volt egyszer egy…Hollywood történetében elfoglalt szerepére!), most azonban Franciaországban újra körülötte zajlik a felhajtás. Az egész onnan indul, hogy MeToo-jelenség miatt őt is elővették korábbi pedofilbotránya miatt. Mint köztudott, a francia-lengyel rendezőt 1977-ben letartóztatták nemi erőszak és pedofília vádjával, mert Beverly Hills-i otthonában elkábított és szexelt egy 13 éves lánnyal. Polanski magát bűnösnek vallotta az ügyben, azonban a pszichiátriai vizsgálat idején elmenekült az Egyesült Államokból, ahol azóta sem hoztak ítéletet az ügyében. A direktor azóta nem tette be a lábát Amerikába, és olyan országba se, amelynek kiadatási egyezménye van Washingtonnal.

Mivel az ügyet azóta sem zárták le, igazából a botrány a mai napig tart. Polanski persze azóta is rendez, alkotásai pedig rendre díjakat nyernek (pl. A zongorista). Az utóbbi időben azonban egyre többször kerül elő művészetében a meghurcolás témája – ilyen legutóbbi filmje is, a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy (J’accuse). A Dreyfus-ügyet feldolgozó alkotás Velencében debütált, ahonnan 4 díjjal tér haza. Mint arról beszámoltunk, pár hete 3 César-díjat is nyert film, köztük a legjobb rendező díját – ez volt az a pont, amikor kirobbant a botrány. A Portré a lángoló lányról című filmben nyújtott alakításáért César-díjra jelölt Adèle Haenel ugyanis ekkor tiltakozásképpen (és persze dühében) kivonult a teremből.

A színésznő zaklatottsága azért is érthető, mert gyerekkorában ő maga is átélt abúzust.

Christophe Ruggia rendező 12 és 15 éves kora között szexuálisan zaklatta a nőt, legalábbis Haenel ezzel vádolja a direktor (a per még jelenleg is tart).

Adele Haenel A küzdők c. filmben

A botrány azóta sem csillapodott Franciaországban, a szakma egyik fele Polanski művészetét, másik fele a színésznő álláspontját védi. Ebben a helyzetben mondta azt Olivier Carbone kasztingdirektor, hogy szerinte Haenel túlreagálta az egészet, és emiatt számos rendezőnél tiltólistára került. Carbone a közösségi médiában azt írta a színésznőnek: „a karriered megérdemelten be fog halni. Egy senki vagy Roman tehetségéhez képest”.

A posztot persze felkapták, és a kasztingigazgató azóta többször próbálta megmagyarázni kirohanását. Csakhogy közben még jobban beleszállt Adèle Haenelbe, azóta törölt posztjában „hatalmas kurvának” nevezve őt. Itt tartunk most. Carbone ugyan egymaga nem tudja letiltani Haenelt a rendezőknél, ugyanakkor valóban befolyásos szakmabeli, többek között ő szervezte a Becstelen Brigantyk és az Edith Piaf kasztingját. Haenel hazájában, Franciaországban viszont már elég nagy névnek számít, van már két César-díja és további öt jelölése. A botrány folyik tovább, de legalább az egészet kirobbantó filmet, a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügyet hamarosan mi is megnézhetjük: április 2-tól vetítik a magyar mozik Polanski legújabb alkotását.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés