Hírek

Pompás műsorral adták át a Disney Star Wars vidámparkját

George Lucas, Harrison Ford és Mark Hamill is ott volt a Disney új attrakciójának átadásán: megnyílt a Star Wars: Galaxy’s Edge tematikus park.


Hirdetés

Csak idő kérdése volt, amióta a Disney szőröstül-bőröstül bekebelezte a Star Wars világát, hogy mikor nyílik meg az első nagyszabású Csillagok háborúja tematikus park. A cég, közismerten, nagyszabású vidámpark-hálózatot üzemeltet világszerte; a parkok pedig igen egyedi részeket is tartalmaznak, például egy ilyenből nőtt ki a kétezres években A Karib-tenger kalózai filmsorozat is.

A legújabb látványosság megnyitója a Disney-hez méltó pompával zajlott. Ahogy The Hollywood Reporter írja, a kaliforniai Disneylandben a vezérigazgató Bob Iger mellett megjelent többek között Kathy Kennedy (a Lucasfilm leányvállalat vezetője), George Lucas és Mark Hamill is, és valamiért Brie Larson és Kevin Feige a Marvel leány részéről – a nagyszámú rajongó mellett, természetesen.

Az ünnepség csúcspontja a Galaxy’s Edge park központi attrakcióját jelentő Millennium Falcon hajtóműveinek beindítása volt. Csakhogy hiába próbálta Csubakka az indítást, a hajtóművek befulladtak. „Van itt valaki, aki megszereli ezt a cuccot?” – kérdezte Iger, mire hátulról egy ismerős hang szólalt meg, és besétált Harrison Ford, a közönség rajongása közepette; aztán John Williams Csillagok háborúja-témájára beindította az űrhajó fényeit és vele a park tűzijátékait. (A videóban a 27. perctől érdemes figyelni.)

Az öt és fél hektáros park legnagyobb kalandja a Millennium Falcon: Smugglers Run („Millennium Falcon: Csempészfutam”) című attrakció, amelyben a látogatók hatfős csapata egy interaktív küldetést teljesíthet a Falcon pilótafülkéjében. Emellett a park Csillagok háborúja-témájú éttermeket, megszemélyesített karaktereket és mogorva rohamosztagosokat kínál (akikkel nem lehetett szelfizni; „haladjon tovább” – volt a válaszuk); a Batuu bolygói piacterei és bárjai, különféle lényei is megelevenednek; saját droidokat építhet az ember és apró mechatronikus állatkákkal pózolhat; harci gépekbe ülhet be és megkóstolhatja az Egy új reményben látott kék tejet.

A Csillagok háborújának nem ez az első dedikált vidámparkja: Star Tours néven már egészen régtől, 1987-től léteztek hasonló vidámparkok a Disney berkein belül. Azonban a mai technikai lehetőségek egészen új szintre emelték az élményt a korábbihoz képest; ebben George Lucas és Mark Hamill is egyetértett.

A park első látogatói természetesen az összegyűlt hírességek voltak; a nagyközönség számára pénteken nyílik meg a Galaxy’s Edge. A június végéig szóló elővételes jegyek alig két óra alatt elfogytak, amikor meghirdették őket. Egy második Galaxy’s Edge a floridai Disney Worldben nyílik meg várhatóan augusztusban.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés