Hírek

Portugáliát is meghódította az Isteni műszak

Isteni muszak_bodzsar markBodzsár Márk fiatal filmrendező első játékfilmje, az Isteni műszak nyerte a 34. Fantasporto nemzetközi filmfesztivál Manoel de Oliveira-díját, a Rendezők Hete elnevezésű válogatás fődíját szombaton a portugáliai Portóban.

Az elismerésért tizenhárom film versenyzett, közülük Ian Hayden Smith brit filmkritikus vezetésével nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbat. A válogatás legjobb filmjének járó díjat a portugál filmművészet világhírű alakja, az 1908-ban született Manoel de Oliveira rendező tiszteletére alapították.

Az Isteni műszak korábban elnyerte már a berlini Nipkow-ösztöndíjat, és 2012-ben Tallinnban díjazta a nemzetközi filmszakma is. 2013 őszén elnyerte a luxemburgi CinÉast filmfesztivál nemzetközi zsűrijének különdíját. A filmről természetesen mi is írtunk, ezt itt olvashatjátok el.

Bodzsár Márk több sikeres rövidfilmet rendezett: a Rába Roland és Trill Zsolt főszereplésével készült Levegőt venni című munkájával fődíjat nyert a 9. Kamera Hungárián a dramatikus művek kategóriában, majd 2007-ben a legjobb vizsgafilmnek járó Simó Sándor-díjat kapta meg Bloody Mary című filmjéért.

Az 1981 óta megrendezett portói filmfesztivál középpontjában a tudományos-fantasztikus-, a fantasy- és a horrorfilmek, illetve az e műfajokkal rokon alkotások, továbbá a szerzői és a kísérleti filmek állnak. A fesztivál nagydíját idén Tanaka Hirojuki japán rendező Miss Zombie című horrorja nyerte el.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com