Hírek

A hideg kiráz majd a Post Mortem előzetesétől!

A Post Mortem előzetese ágyúval lő a nézők félelemközpontjára. Kíváncsian várjuk, hogy a film telitalálat lesz-e. Egy biztos, ez az első nagyköltségvetésű, állami támogatásból készült horrorfilm, ami Magyarországon készült.


Hirdetés

Post Mortem története az első világháborút követő spanyolnátha-járvány után játszódik egy eldugott magyar faluban. Ide érkezik a Klem Viktor által alakított post mortem fotós, Tomás, aki családjuk számára készít egy utolsó emléket az elhunytakról. Ám azok úgy tűnik, nem szeretnének békében nyugodni. Tomás pedig egy helyi kislány, a Hais Fruzsina által alakított Anna segítségével próbálja megoldani az útjába kerülő természetfeletti rejtvényt.

Nem kérdés, egy horrorfilm számára telitalálat kiindulópontként a bizarr téma. A korábban a Más világ című filmben is megjelenő halál utáni fotózás napjainkban rejtélyes, sokak számára ijesztő hagyomány. A 19. század második felében azonban rengeteg ilyen kép készült Magyarországon is.

Ennek oka egyrészt a halálhoz való viszony változásában keresendő, másrészről a dagerrotípia feltalálásával szélesebb körben is lehetőség nyílt az elhunytak részére egy utolsó emléket állítani, míg egy szeretett családtagról készült festményt csak a gazdagabb rétegek engedhettek meg maguknak.

Post Mortem jelenetfotó
Post Mortem jelenetfotó – Szupermodern Stúdió

A fotók elkészítése rövid idő alatt sok család számára a gyász részévé vált. Némelyik ilyen képet nézve pedig nagyon nehéz eldönteni, hogy ki élő és ki halt meg. Gyakran azonban kimondottan zavarbaejtő a hatás. A szokást végül a 20. század elején a fényképezés olcsóbbá, egyben általánossá válása szorította ki, hiszen így már életében rengeteg kép készülhetett bárkiről.

Az előzőleg a 2019-ben Emmy-díjra jelölt Trezor és A vizsga című filmeket is jegyző Bergendy Péter legújabb rendezésének látványvilága kifejezetten hatásosnak ígérkezik.

Úgy tűnik, Nagy András kifejezetten erős atmoszférát teremtett. A film stáblistáját böngészve pedig olyan ismert nevekkel találkozhatunk, mint Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor és Hámori Gabriella.

A Post Mortem előzetese azonban bennem első körben kettős érzéseket keltett. Kicsit mintha a film minden izgalmas jelenetét bele szerették volna erőszakolni alig több mint két percbe, ami rosszat sejtet. Remélem, nem vérzett el a Post Mortem a vágóasztalon!

A jelenlegi tervek szerint a film 2021-ben kerül majd a mozikba, de előtte bemutatják az idei varsói és a ma kezdődő  Sitges Nemzetközi Filmfesztiválon is, ami a borzongató mozik legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés