Hírek

Posztumusz tagjává választotta az MMA Kovács László operatőrt

Posztumusz tiszteletbeli címet adományozott a Magyar Művészeti Akadémia Kovács László operatőr, filmművésznek is.

Az alapszabály szerint a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlése titkos szavazással postumus honoris causa, vagyis posztumusz tiszteletbeli címet adományozhat azon kimagasló művészi tevékenységet folytatott személynek, aki az MMA mint köztestület megalakulása előtt vagy a köztestület megalakulását követően – tagjelöltként – a lehetséges megválasztása előtt elhunyt, és nem volt tagja az MMA társadalmi szervezetnek.

Kovács László (1933-2007) 1952-ben nyert felvételt a Filmművészeti Akadémia dráma- és filmművészet szakára, ahol Illés György tanítványa volt.

Az 1956-os forradalom budapesti eseményeit egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával fotózta és filmezte Zsigmond Vilmossal.

Az országot 1956 végén el kellett hagyniuk, a filmanyagot magukkal vitték. Ausztriába menekülve a felvételeket filmmé dolgozták fel, amely 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban. Az Egyesült Államokba 1957-ben érkezett, ahol politikai menedékjogot kapott, majd állampolgárságot szerzett.

Az ismertséget Dennis Hopper filmje, a Szelíd motorosok hozta meg számára 1969-ben,

majd több mint 70 film –köztük a New York, New York, a Papírhold, a Szellemirtók, a Ruby Cairo és a Szabadítsátok ki Willyt! 2. – készítésében működött közre. Utolsó, 2006-ban forgatott filmje az 1956-os forradalomnak emléket állító Torn from the Flag című dokumentumfilm.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés