Hírek

Premier előtt vetítik Bereczki Csaba új zenés dokumentumfilmjét az Urániában

large_soulexodus_0000Premier előtt vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című új zenés dokumentumfilmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 10-én, hétfőn este.

A különleges, többrétegű road movie már szeptemberben nagy sikert aratott a közönség körében a Zsidó Kulturális Fesztiválon és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A hétfői vetítést követően a közönség találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával, a beszélgetést Winkler Nóra fogja moderálni. A Soul Exodus december 15-étől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Az alkotás középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Bereczki Csaba legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével Életek éneke (2008) megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. Míg az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll, a Soul Exodus a zsidó identitás világába kalauzol: a rendező nemcsak fizikailag és zeneileg dokumentálja az állomásokat, de a lélek utazását is megmutatja. Azt volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről beszélnünk kéne, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés