Hírek

Premier előtt vetítik Bereczki Csaba új zenés dokumentumfilmjét az Urániában

large_soulexodus_0000Premier előtt vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című új zenés dokumentumfilmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 10-én, hétfőn este.

A különleges, többrétegű road movie már szeptemberben nagy sikert aratott a közönség körében a Zsidó Kulturális Fesztiválon és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A hétfői vetítést követően a közönség találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával, a beszélgetést Winkler Nóra fogja moderálni. A Soul Exodus december 15-étől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Az alkotás középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Bereczki Csaba legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével Életek éneke (2008) megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. Míg az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll, a Soul Exodus a zsidó identitás világába kalauzol: a rendező nemcsak fizikailag és zeneileg dokumentálja az állomásokat, de a lélek utazását is megmutatja. Azt volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről beszélnünk kéne, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com