Hírek

Premier előtti vetítések és fesztiváldíjas művészfilmek az Európai Art Mozi Napon

Premier előtti vetítésekkel és fesztiváldíjas filmekkel várják 26 magyar művészmoziban a közönséget a 2. Európai Art Mozi Napon.

 

Az idei Európai Art Mozi Napon az Art Mozi Egyesület tagságából nyolc budapesti és tizennyolc vidéki művészmozi vesz részt, amelyek négy új európai koprodukcióból és három magyar alkotásból álló filmkínálatból állítják össze erre a napra a műsorukat. Látható lesz Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet és a film cannes-i vetélytársa is, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-rel a főszerepben. Premier előtt vetítik Martin Koolhoven holland rendező westernthrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta új filmjét az Aurora Borealis – Északi fény és Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést.

A friss filmek mellett egy magyar film klasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció is látható lesz: Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk, – az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek – valamint látható lesz az Egy kupac kurfli is.

Az Európai Art Mozi Nap az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott. A 2. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com