Hírek

Kiosztották a Producerek Céhének díjait – Sam Mendesnél a fődíj

Az idei díjszezonban is kiosztották a PGA díjait. A legjobb filmnek Sam Mendes egysnittes első világháborús drámája bizonyult.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a 2020-as díjszezon, mivel szombaton kiosztották a Producerek Céhének (PGA) díjait. Idén 31. alkalommal talált gazdára a PGA 14 díja. A nyertesek listája jelzés értékű lehet a közeledő Oscar gála esélyeit latolgatva.

A producerek fődíját a Sam Mendes rendezte első világháborús film, az 1917 nyerte. A csupán egyetlen snittes filmet a magyar moziközönség még nem láthatta (január 23-ig kell kibírnunk), de a rengeteg díj és pozitív vélemények hatására egyre inkább várjuk. Az 1917 már begyűjtött egy Golden Globe-ot idén, így esélyes lehet az Oscarra is. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy

a PGA fődíját megnyerő film 21-szer kapta meg a legjobb filmnek járó Oscart is fennállásának 30 éve alatt.

Így volt ez tavaly a Zöld könyvvel is, de 2018-ban A víz érintésével egyaránt.

A legjobb mozifilm producerének járó elismerésért idén mind a 9 Oscar-jelölt film versenybe szállt (az 1917-en kívül Az aszfalt királyai, Az ír, Jojó nyuszi, Joker, Kisasszonyok, Házassági történet, Volt egyszer egy Hollywood és Élősködők), valamint jelölt volt Rian Johnson Tőrbe ejtve című krimi paródiája is. Az 1917 immáron kitüntetett producerei Sam Mendes, Pippa Harris, Jayne‐Ann Tenggren és Callum McDougall.

A televíziós műsorok terén az HBO tarolt, hiszen a Csernobil és az Utódlás producerei is díjat kaptak egy-egy kategóriában.

A vígjátéknak járó elismerést viszont az Amazon sorozata, a Fleabag kapta. Tavaly szintén a stúdióhoz került ez a díj (The Marvelous Mrs. Maisel). A legjobb animációs film producerei Mark Nielsen és Jonas Rivera lettek a Toy Story negyedik részével. A fontos társadalmi témák felemeléséért járó díjat a Botrány kapta, ami a szexuális zaklatások mellett a hatalommal való visszaélésről is szól.

Csernobil HBO minisorozat
Csernobil

 

PGA nyertesek 2020:

Legjobb producer (mozifilm): 1917

Legjobb producer (animációs film): Toy Story 4

Legjobb producer (dokumentumfilm): Apollo 11

Legjobb producer (sorozat-dráma): Utódlás

Legjobb producer (sorozat-vígjáték): Fleabag

Legjobb producer (minisorozat): Csernobil

 

A teljes lista a nyertesekkel itt érhető el.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com