Hírek

Provokatív magyar installáció mutatkozott be Ausztriában

A Buharov testvérek „misztikus-tudományos szentélyt” hoztak létre az Osztrák Kommunista Párt székházában, Grazban.

A Buharov testvérek, Igor és Ivan Buharov, a magyar független film fontos alakjai: a rendezőpáros tucatnyi jellegzetes, alapvető, minimál költségvetésű, de annál hatásosabb filmet készített. Az alkotópáros kísérleti filmjeikkel a kortárs képzőművészet területén is jelentős sikereket ér el: így például 2018. szeptember 20-tól egy nagyszabású új munkával szerepelnek Ausztria egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs művészeti fesztiválján, a grazi Steirischer Herbst (Stájer Ősz) programjában. Az Osztrák Kommunista Párt székházában, a Volkshausban (Népházban) egy több térre kiterjedő, multimédiás installációt mutatnak be, amely október 14-ig megtekinthető.

A Steirischer Herbst ebben az évben Volksfronten (Népfrontok) címmel, a „népfront” provokatív, történeti és politikai szempontból ellentmondásos jelenségére fókuszál, és háromhetes programjával aktuális társadalmi kérdéseket, valamint ideológiai frontvonalakat feszeget. A fesztivál elsősorban új, helyszínspecifikus művek készítésére kérte fel az alkotókat. A Buharov testvérek Erdődi Katalin kurátor meghívására, Örök szándékmező hangolás címmel egy misztikus-tudományos szentélyt hoztak létre a pártszékház tereiben: az eljövendő forradalom laboratóriumát, amelyhez a növényekben találtak meglepő szövetségesekre. A művészektől már jól ismert szürreális és dadaista, anarchista filozófia által inspirált filmek és videómunkák a grazi kiállításban gyógy- és mesternövényekkel, kézzel festett botanikai ábrákkal és a Kommunista Párttól kikölcsönzött plakáttartók labirintusával találkoznak, egy sajátos, spirituális és politikai paraleluniverzumot alkotva.

„A magyar alkotópáros munkája legalább olyan meglepő, mint a helyi kommunista párt rendszeres választási sikere” (Die Presse, Almuth Spiegler)

A Buharov testvérek nem véletlenül választották a növényeket a készülő forradalom főszereplőinek, hiszen ők rendelkeznek a világon a legkiterjedtebb és összefüggőbb kommunikációs hálózattal. A művészek szerint ezzel alternatív információs csatornákat kínálnak egy olyan történelmi pillanatban, amikor az adatbiztonság összeomlásával mi, emberek, fokozott digitális megfigyelés és kontroll tárgyaivá válunk. Ehhez természetesen a tudományos alap sem hiányozhat, ezért a Buharovok szoros együttműködésben dolgoztak a helyi botanikus kerttel.

A fesztivál nyitóhétvégéjén (szeptember 20-22.) a művészek az installációjukat egy nagyszabású, közel másfél órás performansszal nyitották meg, melyben a magyar művészeti és zenei élet olyan meghatározó alakjai működtek közre, mint Hajdu Szabolcs filmrendező, Török-Illyés Orsolya, Réti Iringó és Fátyol Hermina színésznők, Paizs Miklós, Horváth László, Vereb Szabolcs és Kovács Gergely zenészek, valamint Monhor Viktória, Szolnoki József és Vándor Csaba képzőművészek. A rendhagyó előadás alkalmára összeálló, sokoldalú alkotói csapat nemcsak a fesztiválközönség, hanem a helyi és nemzetközi sajtó körében is nagy sikert aratott: „Találd meg a belső növényedet” – idézi Hannah Michaeler (Krone Zeitung) a performansz egyik kulcsmondatát –

„Egy konspiratív, avantgardisztikus és nagyszerűen kivitelezett előadás.”

„Az örök szándékmező hangolás nyomvonalán mindenkit a tiszta elhatározás felindítására buzdítanak a soron következő nagyjátékfilmjükkel, amely többek között foglalkozik a szív intuíciójával, a növényi bioinformáció által alternatív kommunikációs csatornák kidolgozásával, és a szabadság előtt álló végső akadály legyőzésével, akár a jó vélemény anarchista páholy segítségével is.”

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya