Hírek

Provokatív magyar installáció mutatkozott be Ausztriában

A Buharov testvérek „misztikus-tudományos szentélyt” hoztak létre az Osztrák Kommunista Párt székházában, Grazban.

A Buharov testvérek, Igor és Ivan Buharov, a magyar független film fontos alakjai: a rendezőpáros tucatnyi jellegzetes, alapvető, minimál költségvetésű, de annál hatásosabb filmet készített. Az alkotópáros kísérleti filmjeikkel a kortárs képzőművészet területén is jelentős sikereket ér el: így például 2018. szeptember 20-tól egy nagyszabású új munkával szerepelnek Ausztria egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs művészeti fesztiválján, a grazi Steirischer Herbst (Stájer Ősz) programjában. Az Osztrák Kommunista Párt székházában, a Volkshausban (Népházban) egy több térre kiterjedő, multimédiás installációt mutatnak be, amely október 14-ig megtekinthető.

A Steirischer Herbst ebben az évben Volksfronten (Népfrontok) címmel, a „népfront” provokatív, történeti és politikai szempontból ellentmondásos jelenségére fókuszál, és háromhetes programjával aktuális társadalmi kérdéseket, valamint ideológiai frontvonalakat feszeget. A fesztivál elsősorban új, helyszínspecifikus művek készítésére kérte fel az alkotókat. A Buharov testvérek Erdődi Katalin kurátor meghívására, Örök szándékmező hangolás címmel egy misztikus-tudományos szentélyt hoztak létre a pártszékház tereiben: az eljövendő forradalom laboratóriumát, amelyhez a növényekben találtak meglepő szövetségesekre. A művészektől már jól ismert szürreális és dadaista, anarchista filozófia által inspirált filmek és videómunkák a grazi kiállításban gyógy- és mesternövényekkel, kézzel festett botanikai ábrákkal és a Kommunista Párttól kikölcsönzött plakáttartók labirintusával találkoznak, egy sajátos, spirituális és politikai paraleluniverzumot alkotva.

„A magyar alkotópáros munkája legalább olyan meglepő, mint a helyi kommunista párt rendszeres választási sikere” (Die Presse, Almuth Spiegler)

A Buharov testvérek nem véletlenül választották a növényeket a készülő forradalom főszereplőinek, hiszen ők rendelkeznek a világon a legkiterjedtebb és összefüggőbb kommunikációs hálózattal. A művészek szerint ezzel alternatív információs csatornákat kínálnak egy olyan történelmi pillanatban, amikor az adatbiztonság összeomlásával mi, emberek, fokozott digitális megfigyelés és kontroll tárgyaivá válunk. Ehhez természetesen a tudományos alap sem hiányozhat, ezért a Buharovok szoros együttműködésben dolgoztak a helyi botanikus kerttel.

A fesztivál nyitóhétvégéjén (szeptember 20-22.) a művészek az installációjukat egy nagyszabású, közel másfél órás performansszal nyitották meg, melyben a magyar művészeti és zenei élet olyan meghatározó alakjai működtek közre, mint Hajdu Szabolcs filmrendező, Török-Illyés Orsolya, Réti Iringó és Fátyol Hermina színésznők, Paizs Miklós, Horváth László, Vereb Szabolcs és Kovács Gergely zenészek, valamint Monhor Viktória, Szolnoki József és Vándor Csaba képzőművészek. A rendhagyó előadás alkalmára összeálló, sokoldalú alkotói csapat nemcsak a fesztiválközönség, hanem a helyi és nemzetközi sajtó körében is nagy sikert aratott: „Találd meg a belső növényedet” – idézi Hannah Michaeler (Krone Zeitung) a performansz egyik kulcsmondatát –

„Egy konspiratív, avantgardisztikus és nagyszerűen kivitelezett előadás.”

„Az örök szándékmező hangolás nyomvonalán mindenkit a tiszta elhatározás felindítására buzdítanak a soron következő nagyjátékfilmjükkel, amely többek között foglalkozik a szív intuíciójával, a növényi bioinformáció által alternatív kommunikációs csatornák kidolgozásával, és a szabadság előtt álló végső akadály legyőzésével, akár a jó vélemény anarchista páholy segítségével is.”

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés