Hírek

Q-ügyosztály: Hans Petter Moland rendezi a Palackpostát

Nyomtalanul (Kvinden i buret)

Nyomtalanul plakatNikolaj Arcel helyett Hans Petter Moland rendezi a Q-ügyosztály harmadik történetét, a Palackpostát. Eredetileg az Egy veszedelmes viszony rendezője készítette volna Jussi Adler-Olsen bestsellerének újabb filmes feldolgozását, de amerikai elfoglaltságai miatt végül a projektben maradt csak forgatókönyvíró, és a rendezői széket Az eltűnés sorrendjében norvég sikerfilmese örökölte meg.

A skandináv krimi kedvelői hosszabb ideje fokozott érdeklődéssel követték, hogy ki örökli meg a Q-ügyosztály történeteinek filmes adaptálását Mikkel Nørgaard-tól, aki a Nyomtalanult és a Fácángyilkosokat is készítette. Mindkét thriller kiemelkedő eredményt ért el a mozipénztáraknál, a Fácángyilkosok egyenesen 2014-es legnagyobb filmsikere volt Dániában, megelőzve minden hollywoodi szuperprodukciót a bevételi toplistán. A Fácángyilkosok múlt csütörtöktől látható Magyarországon, és itthon is remek kritikai fogadtatás mellett, jó eredményekkel indult a mozikban.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Jussi Adler-Olsen nemzetközi bestseller szériájának harmadik kötetét, a Palackpostát az eddig forgatókönyvíróként közreműködő Nikolaj Arcel rendezi. Az Oscar-jelölt Egy veszedelmes viszony direktora végül több amerikai projekt munkálatai miatt visszalépett a rendezéstől. Helyette a szériát gyártó Zentropa jó érzékkel Hans Petter Molandot kérte fel a Palackposta rendezésére, aki legutóbb nagyszerű sikert ért el Az eltűnés sorrendjében című fekete komédiával, és tehetségét most a Q-ügyosztály új történetével bizonyíthatja, amely sokak szerint az egyik legjobb a szériában.

A Palackpostában visszatér Mørck (Nikolaj Lie Kaas) felügyelő, társa Assad (Fares Fares) és asszisztensük Rose (Johanne Louise Schmidt). A történet szerint 2009-ben Skóciában egy palackba zárt üzenetet sodor partra a tenger. A foszladozó papíron már alig olvashatók a vérrel írt sorok, amelyben egy testvérpár kér segítséget. A vizsgálódó helyi rendőrök kiderítik, hogy a palackot Dániában dobták vízbe, 1996-ban. Így kerül az ügy a koppenhágai rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályára, azaz Carl Mørck nyomozó asztalára. Carl, valamint segítői, Assad és Rose rájönnek, hogy a levelet egy bizonyos Poul Holt írta, akit öccsével együtt raboltak el tizenhárom évvel ezelőtt, ám az eltűnésüket annak idején nem jelentették.

A Nyomtalanul és a Fácángyilkosok után a Palackposta magyar forgalmazója is a Vertigo Média. A legújabb skandináv thriller forgatása a hetekben kezdődik, Dániában ősszel lesz a mozipremierje, a magyar mozikba pedig jövő tavasszal kerül országos moziforgalmazásba.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com