Hírek

Életműdíjat kap Ralph Fiennes az Európai Filmakadémiától

Gazdag és sokszínű karrierje elismeréseként Ralph Fiennes veheti át az Európai Filmakadémia (EFA) Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díját.

„Ralph Fiennes megállás nélkül ontja magából a megindító és inspiráló filmeket” – fogalmaz az EFA közleménye. Legutóbb a The White Crow című filmet rendezte Rudolf Nurejev orosz balettművész nyugatra szökéséről, amelyben Alexander Puskint játssza; valamint Charles Dickenst formálta meg a szintén általa rendezett 2013-as A titokzatos szeretőben.

Két évvel korábban, 2011-ben debütált rendezőként a Coriolanus című Shakespeare-adaptációval, amelyért elsőfilmes BAFTA-jelölést kapott. Wes Anderson A Grand Budapest Hotel (2014) című filmjében a legendás Gustave szerepe szintén BAFTA-jelölést hozott számára. Ralph Fiennes formálta meg Harry Hawkest Luca Guadagnino Vakító napfényben (2015) című mozijában, és a szadista náci táborparancsnokot Steven Spielberg Schindler listája (1993) című alkotásában, amelyért BAFTA- és Oscar-jelölést is kapott.

Legfontosabb alakításai között van Anthony Minghella Az angol beteg (1996), valamint Szabó István A napfény íze (1999) című filmjének főszerepe, amelyért elnyerte a legjobb színésznek járó Európai Filmdíjat. Népszerű szerepe a Harry Potter-sorozat Voldemortja, valamint a 007 – Skyfall és 007 Spectre – A Fantom visszatér című James Bond-filmek M-je is.

Ralph Fiennes a 31. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 15-én Sevillában.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés