Hírek

A Reagan-merényletről készített filmet a National Geographic

Cynthia Nixon (as Nancy Reagan) and Tim Matheson (as Ronald Reagan) in Killing Reagan. (Photo Credit: National Geographic Channels/ Hopper Stone, SMPSP)

A Tim Matheson és Cynthia Nixon főszereplésével készült filmalkotás a támadás előzményeit, legdrámaibb pillanatait és politikai következményeit is a nézők elé tárja.

Ronald Reagan alig két hónapja volt az Egyesült Államok elnöke, amikor 1981 márciusában egy fiatal merénylő többször is rálőtt. Az egyik lövedék Reagan tüdejébe fúródott, súlyosan megsebesítve a politikust. De vajon miként volt képes felépülni egy ekkora testi-lelki megrázkódtatásból úgy, hogy közben a világ egyik legmegterhelőbb munkakörében is helyt kellett állnia?

A National Geographic műsorán bemutatásra kerülő Reagan-merénylet története 1980 második felében kezdődik, amikor Ronald Reagan és Jimmy Carter az ovális irodáért küzdenek. Reagannek sikerül aránylag könnyen megnyerni a választásokat, elnöksége első időszaka azonban annál nehezebbnek bizonyul, hisz elfogadottsága alacsony, a Kongresszus pedig barátságtalan vele szemben. Ezzel egy időben a 25 éves John Hinckley Jr. egyre rosszabb mentális állapotba kerül. Szülei hiába kérlelik, nem fordul orvoshoz és nem keres magának munkát, ehelyett minden figyelmét Jodie Foster színésznőnek szenteli. Miután elkeseredett kísérlete, hogy találkozzon vele, csúfos kudarcba fullad, jobb híján egy szélsőséges cselekedettel igyekszik magára vonni a nő figyelmét: az amerikai elnök meggyilkolásával. Reagan és Hinckley története 1981. március 30-án ér össze a washingtoni Hilton Hotel előtt, amikor Hinckley hatszor rálő az elnökre és kíséretére. A merénylet káoszba taszítja a Fehér Házat – és vele együtt az egész nemzetet –, túlzás nélkül megváltoztatva a történelmet: az elnök népszerűsége soha nem látott magasságokba emelkedik. A gyilkossági kísérlet pedig a szakmai és a magánéletére is nagy hatást gyakorol.

A Reagan-merénylet című filmben Ronald Reagant Tim Matheson, feleségét, Nancy Reagant Cynthia Nixon, John Hinckley-t, a zavart elméjű merénylőt pedig Kyle S. More alakítja. Az alkotást Rod Lurie rendezte, a forgatókönyvet az Oscar-díjas Eric Simonson írta.

A Reagan-merénylet nem csupán egy drámai pillanatról, nemcsak a Reagan-elnökség fordulópontjáról, hanem ennél sokkal többről szól, magáról az emberről” – mondja a rendező, Rod Lurie. „A film nem annyira politikai, inkább pszichológiai vonatkozású. Mélyen belelátunk Reagan életébe, a feleségével, Nancyvel való viszonyába, valamint Hinckley elmebajába is.”

A Reagan-merénylet immár a negyedik filmes alkotás, amely a National Geographic, a Scott Free Productions és Bill O’Reilly együttműködésében született. A „Killing” sorozat eddig műsorra tűzött három filmje (Killing Lincoln /A Lincoln-gyilkosság/, Killing Kennedy /A Kennedy-gyilkosság/, Killing Jesus /Megölni Jézust/) kivétel nélkül mind nagy sikert aratott, és számos Emmy-jelölést hozott.

A Reagan-merénylet című filmet 2017. január 29-én, vasárnap 21 órakor mutatja be a National Geographic.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com