Hírek

Rekordnyarat zártak az észak-amerikai mozik jegypénztárai

Vasember 3, Az Acélember, Gru 2

Vasember 3, Az Acélember, Gru 2Rekordot jelentő 4,7 milliárd dolláros (1047 milliárd forint) összbevétellel zárták a nyarat az észak-amerikai mozik jegypénztárai, ami 10,2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A számok feltornászásában olyan filmek jeleskedtek, mint a Vasember 3, Az acélember és a Gru 2, amelyeknek sikerült ellensúlyozniuk A magányos lovas, A Föld után és a Farkas című mozik bukását. A szokatlanul nagyszámú premierrel teletűzdelt nyári hónapokban 6,6 százalékkal nőtt éves szinten a mozilátogatók száma, elérve az 573 milliót. A nyár legnagyobb kasszasikere kétség kívül a Vasember 3 volt, amely 408,6 millió dolláros bevételt hozott.

Annak ellenére, hogy a rekordbevételek egy része a növekvő jegyárakhoz köthető – átlagosan 27 centtel fizetnek többet a nézők -, a moziipar a nyári bemutatók sorával hozza összefüggésbe az adatokat. John Fithian, a Mozitulajdonosok Nemzetközi Egyesületének elnöke szerint a rekordbevétel a moziipar erejének kétségbevonhatatlan jele. Mint hozzátette, a stúdiók ugyanakkor túl sok “nagy durranást” akartak belepréselni a szűkös nyári időszakba, és néhány mozinak ez okozta a vesztét.

“Január és február folyamán elenyésző volt a termés, és nagyon kevés volt a nagy költségvetésű film” – magyarázta Fithian. “Talán az idei nyár egyik tanulsága az, hogy, ha van egy csomó filmünk, akkor néhánnyal rukkoljunk elő egy kicsivel előbb, és próbáljuk meg kihasználni az egész naptárat.” A Hollywood.com elemzője szerint azonban nem valószínű, hogy a helyzet megváltozik, mivel a hollywoodi stúdiók hagyományosan a nyári iskolaszünetre tartalékolnak, hogy minél szélesebb közönséget sikerüljön megcélozniuk – olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A nyár legváratlanabb sikereinek listáját gyarapítják A bűn éjszakája és a Démonok között című alacsony költségvetésű horrorok, valamint az Itt a vége és a Családi üzelmek című vígjátékok. A több mint 215 millió dollárból készült A magányos lovas című mozi pedig a nyár legnagyobb bukásának címét érdemelte ki mindössze 88,4 millió dolláros bevételével.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya