Hírek

Rekordnyarat zártak az észak-amerikai mozik jegypénztárai

Vasember 3, Az Acélember, Gru 2

Vasember 3, Az Acélember, Gru 2Rekordot jelentő 4,7 milliárd dolláros (1047 milliárd forint) összbevétellel zárták a nyarat az észak-amerikai mozik jegypénztárai, ami 10,2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A számok feltornászásában olyan filmek jeleskedtek, mint a Vasember 3, Az acélember és a Gru 2, amelyeknek sikerült ellensúlyozniuk A magányos lovas, A Föld után és a Farkas című mozik bukását. A szokatlanul nagyszámú premierrel teletűzdelt nyári hónapokban 6,6 százalékkal nőtt éves szinten a mozilátogatók száma, elérve az 573 milliót. A nyár legnagyobb kasszasikere kétség kívül a Vasember 3 volt, amely 408,6 millió dolláros bevételt hozott.

Annak ellenére, hogy a rekordbevételek egy része a növekvő jegyárakhoz köthető – átlagosan 27 centtel fizetnek többet a nézők -, a moziipar a nyári bemutatók sorával hozza összefüggésbe az adatokat. John Fithian, a Mozitulajdonosok Nemzetközi Egyesületének elnöke szerint a rekordbevétel a moziipar erejének kétségbevonhatatlan jele. Mint hozzátette, a stúdiók ugyanakkor túl sok “nagy durranást” akartak belepréselni a szűkös nyári időszakba, és néhány mozinak ez okozta a vesztét.

“Január és február folyamán elenyésző volt a termés, és nagyon kevés volt a nagy költségvetésű film” – magyarázta Fithian. “Talán az idei nyár egyik tanulsága az, hogy, ha van egy csomó filmünk, akkor néhánnyal rukkoljunk elő egy kicsivel előbb, és próbáljuk meg kihasználni az egész naptárat.” A Hollywood.com elemzője szerint azonban nem valószínű, hogy a helyzet megváltozik, mivel a hollywoodi stúdiók hagyományosan a nyári iskolaszünetre tartalékolnak, hogy minél szélesebb közönséget sikerüljön megcélozniuk – olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A nyár legváratlanabb sikereinek listáját gyarapítják A bűn éjszakája és a Démonok között című alacsony költségvetésű horrorok, valamint az Itt a vége és a Családi üzelmek című vígjátékok. A több mint 215 millió dollárból készült A magányos lovas című mozi pedig a nyár legnagyobb bukásának címét érdemelte ki mindössze 88,4 millió dolláros bevételével.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés