Hírek

Rekordszámú nevezés a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára

The 85th Academy Awards® will air live on Oscar® Sunday, February 24, 2013.Rekordszámú, 83 ország nevezett filmet idén a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe – közölte pénteken az amerikai filmakadémia, amely szerint először nevezett alkotást a díjra Koszovó, Málta, Mauritánia és Panama. Magyarország idén Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjével indul az Oscarért.

A díjért versengő filmek között olyan ismert alkotások szerepelnek, mint az idén Arany Pálmával jutalmazott török Téli álom, a szintén Cannes-ban vetített Saint Laurent, amely Franciaországot képviseli, a BAFTA-díjjal kitüntetett Ida a lengyel Pawel Pawlikowskitól és a Friedrich Schiller költő és két nővér szerelmi háromszögéről szóló német Die Geliebten Schwester (A szeretett nővérek).

Tavaly 76 ország küldte el filmjét az amerikai filmakadémiának. A testület olyan alkotások nevezését fogadja el ebben a kategóriában, amelyek játékfilm-hosszúságúak, és az Egyesült Államokon kívül készültek, túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusokkal. Bármely ország nevezhet, de országonként csak egy nevezést fogad el a filmakadémia.

Érdekesség, hogy Nagy-Britannia egy török nyelvű filmet, a Little Happiness című alkotást küldte, Ausztrália a Charlie’s Country című produkciót, amit részben egy bennszülött dialektusban forgattak. A Fülöp-szigeteki nevezés, a Norte, the End of History pedig több mint négy óráig tart.

A filmakadémia a 83 nevezett alkotást januárra szűkíti le 9 filmre, majd ezek közül kerül ki a kategória öt jelöltje. Az Oscar-jelölteket január 15-én ismertetik.

A díjakat 2015. február 22-én adják át 87. alkalommal. Tavaly az olasz Paolo Sorrentino A nagy szépség című munkája nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriát.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy az amerikai filmakadémia által szeptemberben elfogadott szabálymódosításnak köszönhetően a kategória Oscar-díjára ettől kezdve a nevező ország neve mellé a győztes alkotás rendezőjének nevét is rávésik.

A legjobb idegen nyelvű Oscar-kategória 1947-ben történt bevezetése óta Olaszország kapta meg legtöbbször a díjat: 14 alkalommal részesült olasz alkotás az elismerésben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com