Hírek

A nomádoké lesz az aranyszobor? – Átadták a rendezői és látványtervezési díjakat

Chloe Zhao és Frances McDormand - Fotó: Joshua James Richards. © 2020

Két hét múlva érkezik az elhalasztott Oscar-díjátadó. Addig is a rendezők és látványtervezők céhe is kiosztotta rangos díjait.

Egyre inkább úgy fest, hogy Chloé Zhaótól senki sem fogja elvenni idén az Oscar-díjat a Legjobb rendező kategóriában. Az alkotó már a legtöbb fontos elismerést bezsebelte, és most a Rendezők Céhe (DGA) is őt választotta ki a játékfilmes kategória idei csúcsának. Ezzel pedig könnyen lehet, hogy idén második alkalommal kapja női rendező az Oscart – 2010-ben Kathryn Bigelow írt történelmet A bombák földjénnel. Zhao A nomádok földje című filmjéért kapta a szobrot, ami szintén hatalmas Oscar-várományos.

Sound of Metal

A legjobb elsőfilmes rendezőnek Darius Mardert választották, aki a Sound of Metalt hozta tető alá, mely egy hallássérült rockzenész megpróbáltatásait mutatja be. Szintén díjban részesült Scott Frank, aki A vezércsel című slágersorozatot készítette. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

A látványtervezők díjának (ADG) esetében hatalmas hollywoodi rendezők munkái kaptak elismerést.

David Fincher Mank című szerelemprojektje a történelmi kategóriában győzött, míg Spike Lee Az 5 bajtársa a kortárs szelekciót dominálta. Christopher Nolan sem távozott szobor nélkül: a Tenet a fantasy kategória nyertese lett.

Ugyancsak győzött A vezércsel, az Ozark, a The Mandalorian, valamint a Pixar rajzfilmje, a Lelki ismeretek. A művészeti vezetők többek közt ezeket tartották a legnagyobbra, de voltak még méltatott alkotások és művészek.

Az Oscar-díj átadója április 25-ről 26-ra virradó hajnalban történik majd.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com