Hírek

A Rendezők Céhének jelöltjei 2018

Greta Gerwig és Saoirse Ronan a Lady Bird forgatásán

Izgalmasnak ígérkezett az Oscar-verseny, de aztán eldurvultak a dolgok. A DGA a békés utat választotta, így viszont a verseny még mindig háromesélyes maradt…

Így január közepére az Oscarért folyó küzdelem általában eljut arra a szintre, hogy van egy éllovas és van egy nagy ellenfele. Idén nem ez történt. Habár kétségtelen, hogy A három óriásplakát Ebbing határában a Golden Globe gálán aratott győzelmével és a BAFTA-jelölésével némiképp elhúzott társai mellett, a tényen nem változtat hogy a Lady Bird és a Tűnj el! még mindig több díjjal büszkélkedhet ebben a díjszezonban, méghozzá nem is akármilyen elismerésekkel.

Csakhogy mind a Golden Globe-ot osztó maroknyi újságíró, mind a BAFTA sok-sok szavazója elkövette ugyanazt a hibát, egyik sem jelölte legjobb rendezőnek Greta Gerwiget (Lady Bird) és Jordan Peele-t (Tűnj el!), amely malőr aztán villámgyorsan A három óriásplakát… és rendezője, Martin McDonaugh arcába robbant. Két évvel az #OscarSoWhite után és a #metoo mozgalom, no meg a hollywoodi nők egyenlőségi jogaiért folytatott küzdelem kellős közép semmi esetre sem volt szerencsés döntés éppen a feket rendezőt és a rendezőnőt kihagyni a szórásból.

Épp ezért várta mindenki tűkön ülve, hogy dönt majd az amerikai filmszakma egyik legpatinásabb szervezete, a Directors’ Guild of Amerikai, azaz a Rendezők Céhe. Nos, ők a békésebb utat választották azok után, hogy a tegnap kihirdetett dokumentumfilmes jelöltjeik közül kihagyták a két éllovast, a Jane (Brett Morgan) és a Faces Places (Agnes Varda) rendezőit. A filmeknél azonban így jelöltek:

Legjobb rendező
Guillermo del Toro (A víz érintése)
Greta Gerwig (Lady Bird)
Martin McDonaugh (Három óriásplakát Ebbing határában)
Christopher Nolan (Dunkirk)
Jordan Peele (Tűnj el!)

Legjobb elsőfilmes rendező
Geremy Jasper (Patty Cakes)
William Oldroyd (Lady Macbeth)
Jordan Peele (Tűnj el!)
Taylor Sheridan (Wind River-Gyilkos nyomon)
Aaron Sorkin (Elit játszma)

Ha lemaradtál, itt tájékozódhatsz a díjszezon korábbi eseményeiről.

Jordan Peele rendező a Tűnj el! forgatásán

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés