Hírek

Rendezte: Russel Crowe

Nagy kasszasiker lett Russell Crowe The Water Diviner című első világháborús filmje, amely a sztár rendezésében és főszereplésével december végén debütált Ausztráliában.

A produkció egy ausztrál farmerről szól, aki négy évvel az első világháború egyik legvéresebb csatája, Gallipoli után Törökországba utazik, hogy felkutassa a csatában eltűnt három fiát. Az apát Crowe alakítja, a további szereposztásban Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan, Cem Yilmaz, Jai Courtney, Ryan Corr, Ben O’Toole és James Fraser neve is olvasható.

A Variety.com értesülése szerint a The Water Diviner, Crowe első, rendezőként is jegyzett nagyjátékfilmje a december 26-i premiertől december 31-ig 5,65 millió ausztrál dollárt (1,2 milliárd forintot) hozott az ausztrál mozikban, és ezzel a tavalyi év legnézettebb hazai filmje lett az országban. Mögötte sorakozik a Wolf Creek 2, amelyre 2014-ben 4,7 millió dollárért (egymilliárd forintért) váltottak jegyet az ausztrálok, és a 2013 decemberében bemutatott A háború démonjai Colin Firthtel és Nicole Kidmannel, amely tavaly 5,5 millió ausztrál dollárt kasszírozott, és összbevétele elérte a 7,3 millió ausztrál dollárt (1,6 milliárd forintot).

A kritikusok ennyire nem voltak lelkesek. A többségük szerint a The Water Diviner élvezhető, ugyanakkor néhányan felrótták, túlságosan manipulatív, szentimentális, és nem pedig romantikus. Azzal kapcsolatban azonban egyetértés fogalmazódott meg az ítészek körében, hogy a színész felnő a rendezői elvárások mellé.

A forgalmazási adatok szerint Crowe filmjének jegyeladásai vasárnapig 8,4 millió ausztrál dollárra (1,8 milliárd forintra) nőttek. „Boldogok vagyunk, hogy az ausztrál közönségből ilyen lelkesedést váltott ki a film” – fogalmazott közleményében Mike Baard, a Universal Pictures Australia vezetője.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya