Hírek

Sziget 2016: Rengeteg filmes program vár a Sziget Fesztiválon

sziget_2016Miután a Sziget Fesztivál megkapta a „Legjobb zenei felhozatal” elismerést a European Festival Awards díjátadóján, úgy tűnik, a szervezők egyéb kulturális területeken is erősíteni kezdtek. Idén rengeteg és változatos filmes program közül választhatunk.

Az idei év legnagyobb filmes helyszíne a #SzigetMozi/TEDxBudapest Klub Sátor, ahol ismét közös sátorban lesz megtalálható a Nemzeti Filmalap és TEDxBudapest programja. Itt folytatódik a Filmalap és a Sziget közös kezdeményezése a #SzigetMozi, mely nagy sikerrel debütált tavaly. Augusztus 10-től délutánonként ismét magyar filmeket vetít a #SzigetMozi, a külföldi résztvevőkre is gondolva angol felirattal. Az ingyenes vetítéssorozat bemutatja a közelmúlt kiemelkedő magyar mozisikereit és a nemzetközi filmfesztiválok kedvenc magyar alkotásait is Európa legmenőbb könnyűzenei és kulturális fesztiválján. A Filmalap megalakulása óta elsődleges célja, hogy visszahódítsa a nagyközönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint emlékezetes közösségi élményre. Többek között az utóbbi évek olyan sikereit nézhetjük meg, mint a Liza, a rókatündér, az Isteni műszak vagy a Tiszta szívvel, de a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb alkotásiból is válogatnak nekünk.

A Magic Mirror évek óta stabil pontja a filmes részlegnek, ahol ezúttal is a Berlinale Filmfesztivál queer tematikájú alkotásaiból válogattak a szervezők. Szerkesztő, moderátor és a filmeket követő beszélgetések házigazdája Kristian Petersen filmrendező, producer, egyetemi tanár, aki Berlinből érkezik a Szigetre. A vetítések minden délután 15:00-kor kezdődnek, a beszélgetéssel együtt közel másfél órás programokban garantáltan nem fogunk csalódni idén sem.

Az ArtZone, egy, a Sziget pezsgő világától elkerített rét, ahol a kreativitás és a nyugalom honol. A nappali szabadidő tartalmas és szórakoztató eltöltésére létrehozott helyszín idén harmadszor várja a látogatókat évről-évre nagy sikerrel. A Magyar MozgóKéptár mint a Sziget „nagyöregje”, idén is színesíti az ArtZone programját. Nemzetközi alkotótábor és kiállítás neves, fiatal képzőművészek részvételével, ahol a látogatók is kipróbálhatnak különböző technikai eljárásokat. Festés fák közé kifeszített vásznakra, lepedőkre, falemezre, kartonra, papírra, rajzolás, testfestés, szobrászkodás, interaktív alkotás mellett zenei performanszok, improvizációk, dzsemmelések, egyedi készítésű ruhadarabok bemutatója, irodalmi, építészeti, filozófiai előadások, fotó-videó installációk, és mindemellett dokumentumfilmek vetítése lesz az MMKÉPTÁR programja.

A Szigeten 17. éve működő Cökxpôn Chill Garden idén újra a Sziget Beach panorámás folyópartján várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó Sziget-lakókat. A pszichedelikus, illetve ambient zenei előadókat ez alkalommal is kortárs és orientális táncelőadások, performanszok és tűzzsonglőrök kísérik, az éjszaka során mozivá átalakuló chill sátorban pedig a MOME Anim (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszéke) hallgatóinak animációs filmjei láthatóak majd. A Cökxpôn Chill Garden a Sziget egyedülálló non-stop programhelyszíne, melynek alkotói végigkísérik a fesztiválozókat az ébredezés pillanatától, a napsütötte délutánon át a holdfényes éjszakákig, igazi közösségi élménnyé varázsolva az együtt eltöltött időt.

A Múzeumi Negyedben egy magyar-francia közös kiállítási programban a határátlépés és a migráció kerül a középpontba.  A párizsi múzeum sokoldalúan és sokszínűen mutatja be a migrációt a Berlini fal lebontásától kezdődően. A Szigetre készített rendhagyó kiállítás ötvözi a történelmi, geopolitikai és művészeti nézőpontokat, amely a látogatókat gazdag fotóanyaggal és kutatási eredményekkel várja. A közvetítésben szakértő mediátorok vesznek részt, a kiállítást folyamatos filmvetítés és kerekasztal-beszélgetések egészítik ki.

Idén a Filmtekercs is a lehető legtöbbször fog hírt adni a Sziget Fesztiválról, hiszen ez az egy hét sem csak a zenéről szól.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com