Hírek

Restaurált magyar klasszikusok Berlinben – Hónapos vetítéssorozat a Babylonban

A patinás berlini művészmozi, a Babylon februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a közép-európai szerzői film nagy korszakának. A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat 50 híres hatvanas években készült filmet kínál. Ezekből 9 magyar alkotás.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij filmalkotásai mellett négy Fábri Zoltán – Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, Két félidő a pokolban, Húsz óra -, két Szabó István – Apa, Az álmodozások kora – és két Jancsó Miklós – Szegénylegények, Fényes szelek – film lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta világhírű Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla legendás Sátántangója a Berlinale Fórum programjában lesz látható a napokban.

A hatvanas évek politikai és kulturális téren az elmúlt évszázad legmozgalmasabb időszaka volt, amely egy pusztító háború utáni valódi újjászületést hozott. A fiatalok ahelyett, hogy szüleik nyomdokaiba léptek volna, túlléptek rajtuk, nem elégedtek meg a megöröklött sablonokkal, nem álltak egy ideológia szolgálatába, ki akartak törni a katonás egyformaságból. (…) Mi volt ez a korszak, a pillanat heve, valaminek a kezdete vagy a befejezése? Milyen hatással vannak ránk ezek a filmek 50 év távlatából, amikor egy újabb jégkorszak elé nézünk?

Avatar

Sajtóközlemény

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..