Hírek

Részletek a Velencei Filmfesztiválról – mi marad, mi változik idén?

A közelgő Velencei Filmfesztivál szervezői közzétették, milyen változtatásokat terveznek a járványhelyzet miatt. Lássuk, mire számíthatunk a 2020-as Velencei Biennálén!

Ugyan Olaszország az egyik leginkább érintett terület volt a koronavírus kapcsán, a Velencei Filmfesztivál szervezői kitartottak. Május végén bejelentették, hogy a rendezvény 2020. szeptember 2-12. között zajlik majd, méghozzá annak “fizikai valójában”. Így a Velencei Biennálé lesz az első nagy filmfesztivál, amelyet a járványhelyzet után megtartanak, és nem (csak) online.

Persze érezhető lesz a koronavírus hatása a fesztiválon, de így is bőven van miért várnunk a Biennálét.

Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál igazgatója elmondta, hogy ezúttal két kültéri helyszínen – Velencében a Giardini della Biennálénál és a Lido korcsolyapályáján – is vetítik majd az alkotásokat. Idén 50-55 filmnek ad otthont a fesztivál, amiből 20 szerepel a versenyprogramban (Venezia 77), a többi pedig a Horizon vagy a versenyen kívüli szekcióban.

A szervezők úgy döntöttek, hogy ezúttal kihagyják a (versenyen kívüli) Sconfini szekciót, a ‘Venice Classics’ szekciónak pedig idén a Cinema Ritrovato fesztivál biztosít helyet augusztus 25 és 31. között Bolognában – tudtuk meg a Variety cikkéből. A januárban bejelentett zsűrielnök személye (szerencsére) nem változott: továbbra is Cate Blanchett-re vár a feladat, hogy az idei fesztivál versenyprogram zsűrijét vezesse.

“Rendkívül örülök, hogy a minimális megszorításokkal tető alá hozhatjuk a Velencei Filmfesztivált” – nyilatkozta Barbera. Hozzátette: “Anélkül, hogy elfelejtenénk, milyen nehézségeket és tragédiákat hozott magával az elmúlt néhány hónap (…),

végre eljöhetett az idő, amelyre vártunk: megtarhatjuk a járványhelyzet utáni első filmfesztivált, ami optimizmusra ad okot az egész filmipar és a mozik számára.

Jó hír az is, hogy jelentős számú rendező és színész kíséri el a filmeket Velencébe.” Amíg azonban az utazási korlátozások úgy kívánják, a sajtótájékoztatók online zajlanak.

Tavaly a Joker nyerte el az Arany Oroszlánt. Hogy idén milyen filmek mutatkoznak be a Velencei Filmfesztiválon, azt július 28-án teszik közzé.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com