Hírek

Ricky Gervais kiszámíthatatlanságot ígér az idei Golden Globe-ra

A brit komikus, Ricky Gervais már ötödik alkalommal lesz a Golden Globe díjátadó házigazdája. Sokak örömére és sokak bosszúságára ad ez okot.


Hirdetés

Január 5-én újra jelentkezik a Golden Globe átadó, mely egyszerre sorozatokat és filmeket is díjaz. Olyan, mint az Oscar, csak kevesebb „méltósággal” – ahogy azt Gervais kijelentette. A kisebb jelentőségű, emiatt lazább műsor ezért megengedhet magának egy megosztóbb humoráról ismert figurát, mint Ricky Gervais. A hivatal, az After Life, és megannyi más sorozat atyja ezúttal ötödik – és valószínűleg utolsó – alkalommal jelentkezik házigazdaként.

Gervais korábbi fellépései talán a legemlékezetesebb szereplések voltak, amit egy díjátadó házigazdájának tulajdonítottak. És mi kellett ehhez? Elmenni a hollywoodi elit bulijába, majd ádáz vicceket mondani róluk. Gervais reflektáltatta a csillámporos, önelégült világokban élő színészeket saját bénázásaikra és jelentéktelenségükre. A díjakat kiosztó Hollywood Foreign Press Association is kapott eleget – Az utazó című film jelölésének röhejessége még egy évvel később is visszatért. De előfordultak simán csak szemétkedős beszólások („Következzék Ashton Kutcher apja, Bruce Willis!”), és alpáribb poénok (Charlie Sheen kurvázása, Hugh Hefner szexuális élete) is.

Mel Gibson szívatása is visszatérő téma volt.

Egyeseknek pont ezért nem tetszett Gervais hozzáállása: kockázatos műfajt űzött, és valakiket megsérthetett. Épp ezért olyan „felvilágosult” oldalak, mint a The Hollywood Reporter vagy az IndieWire, már írják is a cikkeket, hogy a transzfób Gervais-nek már pedig nincs helye a Globe-on. Transzfóbiáját annak tudják be, hogy rendszeresen viccel ilyen témákkal. Az egyik díjátadón is volt egy vicce a nővé operált Bruce – ma már Caitlyn – Jennerről, melyben dicsérte, amit tett a transznemű közösségekért, de nem sokat tett a női sofőrökért (utalva egy halálos közlekedési balesetre, amit okozott).

https://www.youtube.com/watch?v=nTa8bh_IG6M

Az új reklámfilmben továbbra is a kendőzetlenség narratívájával próbálják becsalogatni az érdeklődőket. „Fogalmunk sincs, mit fog csinálni!”

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.