Hírek

Ridley Scott életműdíjat kap Velencében

Ridley Scott

A Szárnyas fejvadász, az Alien és a Gladiátor rendezője kapja  a „Glory to the Filmmaker” elnevezésű életműdíjat a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon – tudosít a The Hollywood Reporter.

A legendás Ridley Scott pedig nem érkezik üres kézzel, legújabb, Az utolsó párbaj című filmje ugyanis versenyen kívül kerül bemutatásra a fesztivál idei kiadásán.

A Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer és Ben Affleck nevével fémjelzett produkció egy igazán látványos, árulástól és bosszútól fűtött  kosztümös drámának ígérkezik. A díj átadására szeptember 10-én, a vetítés előtti ceremónián fog sor kerülni.

A fesztivál igazgatója, Alberto Barbera így méltatta a brit rendezőt: „Ridley megkülönböztető jegye a műfaji filmekhez való személyes hozzáállása, amely sikeresen elegyíti a szórakoztatás követelményeit, a nagyközönség elvárásait és a kritikusok igényeit.

Ha az angol rendező (…) csak egy filmet rendezett volna, még mindig megérdemelné méltó helyét a kortárs filmművészet nagyjainak Olümposzán,

köszönhetően a Szárnyas fejvadásznak, a modern tudományos fantasztikum legbefolyásosabb filmjének, amely évtizedek óta etalonnak számít. ”

A Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker díjat olyan alkotók kapják, akik különösen eredeti módon járultak hozzá a kortárs filmiparhoz. Az elismerést korábban Takesi Kitano, Abbas Kiarostami, Agnes Varda, Sylvester Stallone,  Al Pacino, Spike Lee, James Franco és Brian de Palma is átvehette. A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál idén szeptember 1-11. között kerül megrendezésre.

 

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés