Hírek

Robert Pattinson magát összepisilte, Dafoe-t majdnem lehányta A világítótorony forgatása alatt

Saját bevallása szerint Robert Pattinson szinte végig részeg volt A világítótorony című fekete-fehér horror-dráma forgatása alatt. És bár a végeredményt dícsérik, nem biztos, hogy szereplőtársa, Willem Dafoe mindig annyira értékelte a színész elhivatottságát.

Nem Robert Pattinson az első színész, aki tényleg mindent belead egy szerepbe, akkor is ha ez ne adj isten pont azt jelenti, hogy szinte állandóan bizonyos szintig bódult állapotban kell lennie. Sokan fordulnak drasztikus súlyingadozáshoz, ahogy arra a legfrissebb példa, Joaquin Phoenix Jokerje is megint ráirányította a figyelmet; mások a method acting nevében sosem esnek ki az éppen megformált karakterükből. Pattinson ha nem is teljes mértékig választotta az utóbbit, saját elmondása szerint gyakorlatilag a forgatás teljes ideje alatt részeg volt – legalábbis valamennyire.

Ez sem új persze, hiszen Shia LaBeouf a Fékezhetetlen forgatása alatt volt többször ittas, mint nem; állítólag Billy Bob Thornton sem józanon játszotta el a Tapló Télapót; a rendezői változattal ismét mozikba kerülő Apokalipszis most elején is részegen láthatjuk Martin Sheent és a Harcosok klubja parkolói iszogatása sem almalével futott le.

Robert Eggers különleges, fojtogató és több értelemben is sötét új filmje pedig ezúttal Pattinsont késztette rá, hogy az üveg után nyúljon. A színész szerint fontos volt, hogy a

megőrülő szereplőket majdnem megőrülő színészek alakítsák.

A film jeleneteinek nagy részében pedig részegen tűnnek fel a karakterek, úgyhogy a színész úgy gondolta, ha ő sem józan, az csak jól sülhet el. Kérdés persze, hogy színésztársa, Willem Dafoe is így vélekedett-e. Állítólag a forgatás egyik jelenetében Pattinson elég közel került ahhoz, hogy lehányja Dafoe-t, aki ki is szólt a díszletből a rendező Eggersnek, hogy ha ez megtörténik, ő fogja magát és kisétál. A színész végül megúszta szárazon, nem úgy maga Pattinson. A jövő Batmanje ugyanis volt, hogy összepisilte magát nagy részegségében és több alkalommal is rá kellett segítenie, hogy könnyítsen magán, ha folytatni akart egy-egy jelenetet.

Két dühös ember – A világítótorony

A színész arról is beszélt, hogy a forgatást megelőző próbák végtelenül kínosra sikerültek, mert ő továbbra sem híve a gyakorlásnak. Sosem szeretett egy szobában, forgatókönyvvel a kezében játszani: szerinte ilyenkor lehetetlen életre kelteni a karaktert és sokkal szívesebben lényegül át egyes szerepre magán a forgatáson. A Lighthouse sem volt ez alól kivétel. Így mire nagy nehezen lementek az olvasópróbák az is kérdéses volt, hogy az addig teljesen monoton és nemtörődöm stílussal előálló Pattinson maradhat-e a projektben.

Valószínűleg Eggers a forgatás alatt már sokkal nyugodtabb volt, már ami a színész elhivatottságát és tehetségét illeti. Pattinson elmondása szerint több ízben is úgy készült a soron következő jelenetre, hogy a földön ülve dölöngélt, morgott és nyalta a sarat. Mind az ő, mind pedig Dafoe játékát egyébként az egekbe magasztalták a kritikusok, ahogy magát az egész alkotást is.

A világítótorony, azaz eredeti címen a The Lighthouse nálunk egyelőre csak a CineFest-en volt látható, de remélhetőleg a jövő év elejére hozzánk is eljut a film, hogy a szélesebb közönség is nagyképrenyőn láthassa Pattinson és Dafoe teljes átlényegülését.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com