Hírek

Robert Redford utolsó filmjével nyílt meg az idei Febiofest

Robert Redford The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában.

David Lowery amerikai filmrendező The Old Man & The Gun című alkotásával nyílt meg az idei Febiofest. Robert Redford, a 81 éves amerikai színészlegenda, az alkotás főszereplője korábban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó film, amelyben szerepet vállalt.

Az eredeti tervek szerint a filmszemlét Peter Fonda nyitotta volna meg, de a 79 éves alkotó egészségügyi okok miatt a hét elején lemondta részvételét. Ennek ellenére a kultikus Szelíd motorosok (1969) egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kapott. A díjat a művész nevében Martin Palán, a Bontonfilm filmforgalmazó társaság igazgatója vett át.

A másik Kristián-életműdíjat Jirina Bohdalová, cseh színésznő vette át Anton Stanek cseh kulturális minisztertől.

A március 21. és 29. között zajló Febiofest díszvendége Bille August Oscar-díjas dán filmrendező. Ellátogat továbbá a fesztiválra többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetitia Casta modell és színésznő, illetve Elad Keidan izraeli filmrendező is.

A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.

Lajkó – Cigány az űrben

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár. A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com