Hírek

Róma díszpolgára lett a A nagy szépség rendezője

A nagy szépség (La Grande Bellezza)Díszpolgárságot kapott az olasz fővárosban a Rómáról szóló A nagy szépség című alkotása miatt a nápolyi születésű Paolo Sorrentino rendező, aki Oscar-díjat nyert az idén a külföldi filmek kategóriájában.

A Capitolium-dombon levő városházán Ignazio Marino római főpolgármester adta át a római nőstényfarkassal díszített oklevelet Paolo Sorrentinónak.

„Ha arra gondolok, hogy előttem többek között Alessandro Manzoni olasz író, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sandro Pertini egykori olasz államfő kapott Rómában díszpolgárságot, felmerül bennem a kérdés, hogy kerülök én ide?” – tréfált Sorrentino a díjátadáson.

A 44 éves rendező arról beszélt, hogy Nápolyt és Rómát a bennük rejlő életerő teszi különleges várossá. „Róma könnyedséget, örömöt és csodálkozást sugároz, és ez az ami szerintem széppé és harmonikussá teszi” – mondta el az Oscar-díjat március 2-án átvevő Paolo Sorrentino, akinek filmje a Rómában megtalálható szépségről és életérzésről szól.

A művész hozzátette: a művészet a világra való csodálkozást és az élet tévedéseit viszi színre és ezzel megkönnyebbülést ajándékoz. A valódi életben azonban nem megkönnyebbülésre van szükség, hanem gyógyítani képes orvosokra és működőképes városokra – fogalmazott Sorrentino.

A munkája miatt Nápolyból Rómába költözött Sorrentino felidézte az olasz fővárosban szerzett tapasztalatait. Elmondta, hogy egyszer Gina Lollobrigida olasz színésznőt összekeverte a nála még idősebb Silvana Pampaninivel, „és Lollobrigida megsértődve egész este nem szólt hozzám”.

A nagy szépség című film helyszíneit mutatja be vasárnaptól a római önkormányzat által összeállított három új turista-útvonal. A közel háromórás séták a film főszereplője, Jep Gambardella a Colosseumra néző lakásától indulnak. A filmben Toni Servillo színész játszotta a szerepét.

MTI

MTI

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..