Hírek

Róma díszpolgára lett a A nagy szépség rendezője

A nagy szépség (La Grande Bellezza)Díszpolgárságot kapott az olasz fővárosban a Rómáról szóló A nagy szépség című alkotása miatt a nápolyi születésű Paolo Sorrentino rendező, aki Oscar-díjat nyert az idén a külföldi filmek kategóriájában.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Capitolium-dombon levő városházán Ignazio Marino római főpolgármester adta át a római nőstényfarkassal díszített oklevelet Paolo Sorrentinónak.

„Ha arra gondolok, hogy előttem többek között Alessandro Manzoni olasz író, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sandro Pertini egykori olasz államfő kapott Rómában díszpolgárságot, felmerül bennem a kérdés, hogy kerülök én ide?” – tréfált Sorrentino a díjátadáson.

A 44 éves rendező arról beszélt, hogy Nápolyt és Rómát a bennük rejlő életerő teszi különleges várossá. „Róma könnyedséget, örömöt és csodálkozást sugároz, és ez az ami szerintem széppé és harmonikussá teszi” – mondta el az Oscar-díjat március 2-án átvevő Paolo Sorrentino, akinek filmje a Rómában megtalálható szépségről és életérzésről szól.

A művész hozzátette: a művészet a világra való csodálkozást és az élet tévedéseit viszi színre és ezzel megkönnyebbülést ajándékoz. A valódi életben azonban nem megkönnyebbülésre van szükség, hanem gyógyítani képes orvosokra és működőképes városokra – fogalmazott Sorrentino.

A munkája miatt Nápolyból Rómába költözött Sorrentino felidézte az olasz fővárosban szerzett tapasztalatait. Elmondta, hogy egyszer Gina Lollobrigida olasz színésznőt összekeverte a nála még idősebb Silvana Pampaninivel, „és Lollobrigida megsértődve egész este nem szólt hozzám”.

A nagy szépség című film helyszíneit mutatja be vasárnaptól a római önkormányzat által összeállított három új turista-útvonal. A közel háromórás séták a film főszereplője, Jep Gambardella a Colosseumra néző lakásától indulnak. A filmben Toni Servillo színész játszotta a szerepét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés