Hírek

Róma díszpolgára lett a A nagy szépség rendezője

A nagy szépség (La Grande Bellezza)Díszpolgárságot kapott az olasz fővárosban a Rómáról szóló A nagy szépség című alkotása miatt a nápolyi születésű Paolo Sorrentino rendező, aki Oscar-díjat nyert az idén a külföldi filmek kategóriájában.

A Capitolium-dombon levő városházán Ignazio Marino római főpolgármester adta át a római nőstényfarkassal díszített oklevelet Paolo Sorrentinónak.

„Ha arra gondolok, hogy előttem többek között Alessandro Manzoni olasz író, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Sandro Pertini egykori olasz államfő kapott Rómában díszpolgárságot, felmerül bennem a kérdés, hogy kerülök én ide?” – tréfált Sorrentino a díjátadáson.

A 44 éves rendező arról beszélt, hogy Nápolyt és Rómát a bennük rejlő életerő teszi különleges várossá. „Róma könnyedséget, örömöt és csodálkozást sugároz, és ez az ami szerintem széppé és harmonikussá teszi” – mondta el az Oscar-díjat március 2-án átvevő Paolo Sorrentino, akinek filmje a Rómában megtalálható szépségről és életérzésről szól.

A művész hozzátette: a művészet a világra való csodálkozást és az élet tévedéseit viszi színre és ezzel megkönnyebbülést ajándékoz. A valódi életben azonban nem megkönnyebbülésre van szükség, hanem gyógyítani képes orvosokra és működőképes városokra – fogalmazott Sorrentino.

A munkája miatt Nápolyból Rómába költözött Sorrentino felidézte az olasz fővárosban szerzett tapasztalatait. Elmondta, hogy egyszer Gina Lollobrigida olasz színésznőt összekeverte a nála még idősebb Silvana Pampaninivel, „és Lollobrigida megsértődve egész este nem szólt hozzám”.

A nagy szépség című film helyszíneit mutatja be vasárnaptól a római önkormányzat által összeállított három új turista-útvonal. A közel háromórás séták a film főszereplője, Jep Gambardella a Colosseumra néző lakásától indulnak. A filmben Toni Servillo színész játszotta a szerepét.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya