Hírek

Rómába érkezett az olaszországi magyar filmszemle

torinoilo Rómában is bemutatkozik a több olasz várost érintő magyar filmszemle, amely ismert magyar rendezők és fiatal alkotók műveit egyaránt megismerteti az itáliai közönséggel.

Kilenc magyar alkotást vetítenek le november 11. és 15. között a Római Magyar Akadémián (RMA). A belépés ingyenes.

A filmszemlét Jancsó Miklós A zsarnok szíve, avagy Bocaccio Magyarországon (1981) című alkotása nyitja meg az RMA székhelyeként ismert Falconieri-palotában. Ezt Fonyó Gergely Made in Hungaria (2009), Goda Krisztina Kaméleon (2008), Tarr Béla A torinói ló (2011) című filmje követi.

Az öt egymást követő este programjában szerepel Mészáros Márta A temetetlen halott (2004) és az Utolsó jelentés Annáról (2009) című nagyjátékfilmje. Bemutatják a Sipos József rendezte Eszter hagyatékát (2008) is. Az Olaszországban az egyik legismertebb magyar írónak számító Márai Sándor regényéből forgatott film öt évvel ezelőtt, a 62. salernói nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a délolasz város díját.ú

Az olasz közönség láthatja az Oscar-díjas Szabó Istvánnak Szabó Magda Az ajtó (2012) című regényéből készült filmjét Helen Mirren szintén Oscar-díjas színésznővel a főszerepben. Szabó Magda regénye 2005-ben jelent meg olaszul Giordano Bruno Ventavoli, a La Stampa torinói napilap újságírója fordításában.

A szemlét Pálfi György Final Cut − Hölgyeim és Uraim (2012) című filmje zárja, amely tavaly kiemelkedő sikert aratott a 65. Cannes-i Filmfesztivál nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató programjában.

A Rómában bemutatkozó magyar filmek többségét az olasz közönség az október óta Firenzében, Bolognában és a liguriai Savonában rendezett magyar filmszemlén is láthatta az idei olasz-magyar kulturális évad eseményeinek keretében.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com