Hírek

Római kiállás a nemi egyenlőség mellett

Október 20-tól a Római Nemzetközi Filmfesztivál is genderegyenlőséget biztosít.

A cannes-i, a torontói és a velencei filmfesztiválok után Róma is hűségesküt tett a nemi egyenlőség biztosítása mellett egy genderegyenlőségi fogadalom aláírásával – írja a hollywoodreporter.com. Ezt Desiree Akhavan Cameron Post rossz nevelése című filmjének premierje előtt meg is ünnepelték egy fotóval, amelyen több mint száz, a filmiparban dolgozó férfi és nő látható a vörös szőnyegen az aláírt papír felnagyított változatával.

A nemi egyenlőségre való kellő figyelem szellemében; továbbá abban a hitben, hogy a minőség nem rendelkezik címkékkel és kvótákkal, de kötelességünk a nőknek egyenlő lehetőségeket nyújtani és lendületet adni kreativitásuknak a kulturális élet minden területén, megerősítjük elkötelezettségünket a mandátumunk adta lehetőségeken belül” – olvasható a fogalmazványban.

Az 50/50 by 2020 mozgalommal Franciaországból útjára induló kiáltvány megköveteli az aláíróitól, hogy a fesztivál és a bizottság tagjainak információi transzparenssé váljanak, továbbá, hogy törekedjenek a nemi egyenlőségre a fesztivál vezetőségében. A mozgalom célkitűzéseiről a 5050×2020.fr-on, amerikai megfelelőjéről pedig a 5050by2020.com-on lehet többet megtudni.

A 2017 októberében Harvey Weinstein filmproducer körül kirobbanó botrány és az azt követő #metoo mozgalom egyértelművé tették, hogy az addig

a filmiparban fennálló nemi egyenlőtlenségek tarthatatlanok.

Perek és oknyomozó cikkek sora következett a kulturális élet minden területén. És most itt egy komoly reformokat követelő mozgalom, ami céljait 2020-ra meg is akarja valósítani.

Két év alatt megreformálni a filmipart és a fesztiválok rendszerét nem kis feladat: egy biztos, az elhivatottság és a tenni akarás megvan.

Győri-Drahos Martin

Győri-Drahos Martin a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com