Hírek

Roman Polanski felesége visszautasította a Filmakadémia tagságát

Emmanuelle Seigner nyílt levélben utasította vissza az Oscar-díjakról is döntő amerikai Filmakadémia tagsági meghívását férje, Roman Polanski védelmében.

928 új tagot hívott meg soraiba az Amerikai Filmakadémia. Míg a legtöbben örömmel fogadták el a megtiszteltetést, volt egy kivétel is: Emmanuelle Seigner.

A többek közt a Szkafander és pillangóból ismert, legutóbb az Igaz történet alapján című Polanski-filmben látható francia színésznő Roman Polanski felesége. Seigner a meghívást támadásnak nevezte a francia Le Journal du Dimance nevű lapban közzé adott nyílt levelében.

Seigner ezt írja: „az Akadémia talán azt hiszi, hogy elég gerinctelen, törtető színésznő vagyok ahhoz, hogy elfelejtsem, 29 éve a világ egyik legnagyobb rendezőjének a felesége vagyok.” Mint írja, Polanskit páriaként kitagadták, és most ugyanazok a névtelen akadémiatagok azt hiszik, ő majd a férje háta mögött próbál meg felkapaszkodni és dicsőséget szerezni.

A színésznő a meghívást „elviselhetetlenül képmutatónak” nevezte, majd kitért Polanski történetére, aki 1978-ban menekült el az Egyesült Államokból, ahol nemi erőszak miatt várt az ítéletére.

Mint ismeretes, Polanskit bűnösnek találták kiskorú megerőszakolásában, azóta négy másik nő is szexuális támadásokkal vádolta meg.

Seigner, aki 1989 óta Polanski felesége azt írja, hogy feministának tartja magát, és kiáll a férje mellett, aki felejthetetlen női karakterekkel ajándékozta meg a filmművészetet. Egyszersmind elítéli az Akadémiát, amiért a „korszellemnek behódolva” kitiltotta Polanskit. A rendezőt Harvey Weinsteinnel és Bill Cosbyval együtt távolította el soraiból a szervezet májusban, mindhármukat szexuális visszaélésekkel vádolják.

Emmanuelle Seigert levele teljes terjedelmében, angolul itt olvasható.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. gyongyosililla@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..