Hírek

Roman Polanskit újabb nő megerőszakolásával vádolják

Egy 1975-es esetről számolt be egy francia színésznő, aki állítása szerint 18 évesen szenvedte el a történteket.

Valentine Monnier színésznő meghökkentő dolgokról számolt be: 44 évvel ezelőtt Roman Polanski felcsábította szobájába, majd megerőszakolta. Az akkor még 18 éves nő nem ismerte igazán a rendezőt, és állítása szerint „az élet sem tanította meg neki, hogy gyanakodjon”. Az incidens Svájcban történt egy síházban Gstaadban. Monnier nyilatkozata alapján Polanski meztelenül támadta meg, megütötte, letépte ruháit a nemi erőszakot megelőzően – és még egy tablettát is le akart nyomni a torkán.

Halálfélelme volt, hiszen arra gondolt, a rendező nem engedheti meg magának, hogy ez kiderüljön, ezért félt, hogy meggyilkolja.

Az esetről azonban mostanáig nem tudott a közvélemény. Monnier a kérdésre, miért csak most hozta ezt nyilvánosságra, azt válaszolta: „A nemi erőszak egy időzített bomba. Az emlékek nem múlnak, szellemmé válnak, kísértenek és örökre megváltoztatnak.” – majd folytatta – „Tudom, hogy a bejelentésemmel már nem lehet büntetést kivívni, de a személyek a nyilvánosságban példaképként szolgálnak. Ha felnézünk a bűnösökre, azzal ignoráljuk a tetteik súlyos következményeit.”

Dreyfus kapitány én vagyok – Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy

A rendező új filmje, a J’accuse most debütált, és ez vezérelte Monniert a vádak nyilvánosságra hozatalával. A törvények szerint 20 év után elévül az eset – Polanski ügyvédje szerint védence tagadja a vádakat.

A zongorista és a Kínai negyed alkotója 1978-ben menekült Amerikából, ahol elítélték egy 13 éves lány megerőszakolása miatt. Azóta Franciaországban tartozik, és filmjeit Európában forgatja. A J’accuse kapcsán is botrányba keveredett, mert sokan belelátták, hogy a tévesen kémkedéssel vádolt francia-zsidó katonát, Dreyfus kapitányt magával hozza párhuzamba. Polanski erre csak annyit reagált: „Hasonlónak látom az elszántságot, ahogy engem is el akarnak ítélni olyan dolgok miatt, amiket nem követtem el.”

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com